There is a new sheriff in town

NYHETER

Aaron Jackson har köpt och ’fixat till’ huset mitt emot den galne extrempastorns kyrka

1 av 6 | Foto: CAROL HARTSELL
Blir kärlekshus Aaron Jackson har rustat upp den gamla kåken mitt emot hatkyrkan i staden Topeka. Planen är att sprida kärlek.

Den galne pastorn Fred Phelps skrek att svenskar förtjänar att dö och kallade kungen ett bögigt kräk.

Nu har aktivisten Aaron Jackson köpt huset mitt emot hans antigay-­församling i Kansas.

– Jag tänkte direkt: jag ska måla det i prideflaggans färger, säger han.

Den lilla baptistförsamlingen Westboro Baptist Church har i åratal bedrivit aggressiva kampanjer mot homosexuella.

Extremkyrkan blev känd i Sverige genom att stödja pingstpastorn Åke Green, som har kallat homosexuella en cancersvulst på samhällskroppen.

Stödet övergick snabbt i en serie hatattacker. Ledaren, Fred Phelps, sa att han önskade att alla svenskar dött i tsunamin 2004 och kallade kungen ett kräk som såg bögig ut.

När Aftonbladet pratade med honom 2005 sa han att han önskade att alla svenskar hamnade i helvetet.

Sökte på google

Nu har församlingens kyrka i staden Topeka fått en ny granne – som planerar för att bekämpa Phelps med hans största skräck: kärlek och hbt-färger.

Aktivisten Aaron Jackson kom att tänka på ­pastorn en dag och bestämde sig för att ta reda på var kyrkan höll till.

– Jag visste ingenting om kyrkan eller var den låg, men historien fortsatte poppa upp i huvudet. En natt kollade jag på Google Earth var kyrkan låg, bytte till 360-gradersvinkeln, och såg en ”till salu”-skylt på framsidan av huset mitt emot. Jag tänkte direkt: jag ska måla det i prideflaggans färger, säger han till Huffington Post.

Ska skapa kärlekshus

Planen är att skapa ett slags kärlekshus för sig själv och organisationen Planting Peace som bland annat kämpar för regnskogen och föräldralösa barn.

– Huset kommer att ­användas av volontärer som får bo här. De kommer att arbeta med att sprida budskapet om jämställdhet i hela världen, säger Aaron Jackson till Huffington Post.

Huset målades om i går, men Jackson har bekantat sig med kvarteret i en månad. Under tiden har han sett kyrkmedlemmar smyga runt och ta bilder på hans hus och en flaggstång han har rest på tomten.

– De är extremt smarta och jag ­antar att de kollade upp vem som flyttade in när jag köpte huset, ­säger Jackson till ­Huffington Post.

Det här är Fred Phelps och Westboro Baptist Church

Fred Phelps, 83, har gjort sig känd för att predika hat och bedriva aggressiva kampanjer mot homosexuella.

2004 skickade Phelps ut ett pressmeddelande om att tsunamikatastrofen i Sydost­asien var Guds straff mot ­Sverige. Han lanserade även hemsidan ”God Hates Sweden”. Bakgrunden var att den svenske pastorn Åke Green fällts för hets mot folkgrupp efter en predikan mot homosexuella.

2005 kallade han kung Carl Gustaf för ett kräk och 2007 attackerade han prinsessan Madeleine för att hon bar en urringad klänning på Nobelmiddagen.

I USA betraktas han som en sektledare. En av de främsta företrädarna för den kristna högern, baptistpredikanten Jerry Falwell, har kallat ­honom ”en första klassens galning”.

Phelps församling är portad från Storbritannien sedan de hyllat bombdåden mot ­London 2005.