Ingen konspiration bakom vår granskning

Mats Edman.
Mats Edman.

I Aftonbladet (26/12) fabulerar Anders Lindberg på ledarplats att det skulle ligga en konspiration bakom Dagens Samhälles granskning av Caremaskandalen. Att kapitalet har oss i sitt ledband. Att vi är köpta. Förtalet är grovt och löjeväckande, men måste ändå bemötas. I vår tid sprids lögner snabbt på ­nätet.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) äger Dagens Samhälle. SKL styrs av politiker i samförstånd. Tidningens roll är att granska hur välfärden bedrivs. Inom SKL finns en stor kunskap om stort och smått i äldreomsorgens grå vardag.

I vår styrelse sitter Håkan ­Sörman (vd, SKL), Julia Branting (stabschef i Malmö, utsedd av S), Henry Sténson (kommunikationskonsult, utsedd av M) samt Anna Serner (vd Film­institutet, fd vd Tidningsutgivareföreningen). Ingen i styrelsen har lagt sig i det redaktionella arbetet.

Dagens Samhälle har låtit Koppargårdens personal och kommunens äldreförvaltning komma till tals. Sköterskorna ­kände sig orättvist anklagade för vanvård. Ingen lyssnade på dem. Plötsligt var bilden inte svart-vit längre. Allmänheten fick till exempel aldrig veta hur en djup yrkeskonflikt mellan ­inhyrda ­läkare och sjuks­köterskor ­hotade de gamlas ­säkerhet.

Den vrångbild som Anders Lindberg målar stämmer inte.

Mats Edman
Chefredaktör, ansvarig utgivare, Dagens Samhälle

Publisert: