Fransmän skadade i attack mot ambassad

1 av 4 | Foto: Frankrikes ambassad i den libyska huvudstaden Tripoli har utsatts för en bilbombsattack. Två franska vakter skadades.
NYHETER

I morse detonerade en bilbomb vid Frankrikes ambassad i Tripoli.

Enligt AFP har två franska vakter skadats.

Nu kräver Frankrikes president François Hollande en förklaring.

Det var vid 07-tiden i morse som Frankrikes ambassad i den libyska huvudstaden utsattes för en bilbombsattack.

Allvarligt för en vakt

– Förstörelsen är omfattande och två vakter har skadats, säger en tjänsteman vid ambassaden till Reuters.

En fransk källa bekräftar för AFP att det rör sig om en attack mot ambassaden och uppgav att en av vakterna skadades allvarligt, medan den andre ådrog sig lindrigare skador.

Skador på byggnaden

Den franske utrikesministern Laurent Fabius fördömer i ett uttalande den "förhatliga" attacken.

Muren som omger ambassaden förstördes och själva byggnaden där den franska ambassaden är inhyst, en större tvåvåningsvilla i det finare bostadsområdet Gargaresh, ska också ha fått stora skador av explosionen. Två bilar som stod parkerade i närheten av den ska också ha förstörts.

Flera attacker

– Vi hörde en explosion vid 07.00. Det var ett stort misstag att förlägga den franska ambassaden i vårt område, säger en närboende till AFP.

Den mest kända attacken mot en diplomatisk beskickning i Libyen är den mot USA:s konsulat i Benghazi den 11 september i fjol, då USA:s ambassadör och tre andra amerikaner miste livet. Dagens attack är den första av allvarlig karaktär mot en utländsk beskickning i huvudstaden Tripoli sedan Muammar Gaddafi störtades, skriver Reuters.

Hollande kräver förklaring

Frankrikes president François Hollande säger att Libyen skyndsamt måste ge en förklaring till den "oacceptabla" attacken mot ambassaden, rapporterar AFP.

– Frankrike väntar sig att de libyska myndigheterna försäkrar sig om att händelsen belyses så mycket som möjligt, så att gärningsmännen identifieras och ställs inför rätta, säger Hollande.

Utrikesminister Laurent Fabius flyger till Libyen inom de närmaste timmarna för att skaffa sig en överblick av situationen på plats, uppger en diplomatkälla för AFP.