Haiti hedrar de döda

Haiti har en nationell sorgedag på fredagen för att markera att det var en månad sedan minst 217 000 människor omkom i det förödande jordskalvet.

Men regn och den kommande orkansäsongen hotar nu att öka misären för de tusenden som fortfarande saknar tak över huvudet efter katastrofen.

Stora tv-skärmar

En ceremoni kommer att hållas i centrum av huvudstaden Port-au-Prince, där nationalpalatset ligger i ruiner sedan det kollapsat i jordbävningen och där torget Champs de Mars omvandlats till ett jättelikt läger med tillfälliga skjul av lakan och brädbitar som härbärgerar bostadslösa.

Regeringen planerar att sätta upp stora tv-skärmar i några av lägren som finns utspridda över staden, så att de som lever där kan följa ceremonin. Den uppmanar också invånarna att klä sig i antingen svart eller vitt för att hedra de döda.

Svåra regn

Fredagens högtid hålls en dag efter det att de första svåra regnen ställt till nya problem för många haitier. Torsdagens skyfall utgör också en påminnelse om den kommande regn- och orkansäsongen, och om de skriande behoven av permanent boende för de uppskattningsvis 1,2 miljoner människor som fortfarande tvingas att sova på gatorna.

Enligt FN har hittills omkring 50 000 familjer eller 272 000 människor fått material för att själva kunna bygga skydd.

Kidnappare i häkte

Samtidigt står det klart att tio amerikaner, som anklagats för att ha kidnappat 33 haitiska barn och försökt föra ut dem ur landet efter katastrofen, kan få sitta kvar i häktet åtminstone nästa vecka. Åklagaren i fallet har ännu inte fattat beslut om huruvida de ska friges eller inte.

TT

Publisert: