”Tyder på hypersexualitet”

avAnders Munck, Louise Lundström

Foto: Foto: POLISEN
greps i falun I januari i år följde civilklädda poliser efter Göran Lindberg från Stockholm till Falun, där han hade bestämt träff med den då 14-åriga flickan. Lindberg tycktes planera inför mötet, bland annat genom att köpa Viagra, men flickan drog sig ur och den förre länspolismästaren greps på en Statoilmack.

Göran Lindbergs sexualitet har eskalerat till en punkt där han har tappat kontrollen.

Det kan vara en förklaring till hans grova brott, tror Martin Grann, professor i psykologi, och Niklas Långström, läkare och professor vid Karolinska institutet (KI).

Göran Lindbergs offer berättar hur de har blivit slagna och utsatta för strypgrepp.

– Han har blivit extremt aktiv i kontrast till det som han själv beskriver med "jag köper sex men jag har inga problem med min sexualitet", säger Niklas Långström, läkare och professor vid KI och expert på sexualbrott.

"Tappat kontrollen"

– Det visar på en hypersexualitet som han har tappat kontrollen över, han har inte bara köpt sex utan helt enkelt haft en stor konsumtion av sexualitet.

Vad är det som gör att han tar steget och lever ut sina fantasier?

– Det är viktigt att komma ihåg att vår sexualitet inte alltid stämmer överens med vårt logiska sinne. Det är svårt att känna att man går igång på masochism och att man samtidigt står för lika rättigheter till män och kvinnor. Vi har en idealiserad bild av sexualitet som det goda kärleksfulla mötet mellan två personer men den här andra sidan är inte accepterad, säger Niklas Långström.

Flera procent tänder på förnedringssex

Enligt Martin Grann, utvecklingschef på kriminalvården och professor i psykologi, är det inte ovanligt att män tänder på förnedringssex av den typ som Göran Lindberg utövat.

– Det är en typ av sexuell avvikelse som inte är försvinnande ovanlig. Flera procent av den manliga befolkningen tänder på tvång och förnedring, enligt undersökningar där man kunnat vara anonym, men det är betydligt färre som lever ut det på ett olagligt sätt, exempelvis genom att köpa sex. Sedan finns det många som lever ut det på ett lagligt sätt, genom att gå på klubbar och så, säger han.

"Eskalerar över tid"

Det verkar som att de här gärningarna har eskalerat strax innan han greps. Vad beror det på?

– Det finns beskrivet att den här typen av beteende eskalerar över tid, att det blir grövre och grövre, både vad gäller det sexuella och de våldsamma inslagen. Den här typen av sexuella avvikelser uppstår heller inte bara plötsligt, utan de flesta har haft den sedan länge, säger Martin Grann.

Varför förklarar Lindberg sina handlingar med att kvinnan var med på det?

– När han i förhör får uppge hur han ser på det som har hänt så kör han en del grepp som är väldigt vanliga vid den här typen av åtal eller förundersökningar, han säger att det var inte så farligt, de var med på det och så vidare. Det finns de som verkligen tror att det är så, det kallas kognitiva förvrängningar, att kvinnor som går i kort kjol verkligen vill bli våldtagna, pedofiler som verkligen tror att barnen inte tar skada av det, och så vidare. Man har ett felaktigt tankesystem.