Lena Mellin: Det är fullständigt kaos i S

"Sahlins plan är
att ta kommandot"

Det är rörigt hos Socialdemokraterna – och ett nytt krismöte ska hållas.

Mona Sahlin och verkställande utskottet kommer att träffa de 26 distriktsordförandena i Stockholm.

– Det är fullständigt kaos i det socialdemokratiska partiet, säger Aftonbladets politiske kommentator Lena Mellin.

I fredags hölls två telefonmöten av kriskaraktär hos Socialdemokraterna. Och under ett av dem togs beslut om att alla skulle träffas – öga mot öga.

Aftonbladets politiske kommentator Lena Mellin tror att krisen är total inom partiet – och att Mona Sahlin nu ska försöka ta kommandot.

Varför tror du att de nu kallat till det här krismötet?

– Jag tror att det är fullständig kaos i det socialdemokratiska partiet. Det finns ingen ledning och ingen politik. Jag förstår att de har behov av att träffas öga mot öga. De måste ju få någon slags styrsel på verksamheten, säger Mellin.

Vilka frågor ska de redas ut?

– Om det ska vara en extrakongress redan i februari, och vilka frågor ska behandlas där. De måste ingjuta något slags lugn i organisationen.

Verkställande utskottet har möte tidigare på söndagen. Varför då?

– De måste ju ha något förslag att komma med. Även om det är ett VU-möte den 26 november tror jag att de måste de ha något förslag att komma med under krismötet, eftersom den här processen har löpt ledningen ur händerna. Kanske att de spikar att de vill ha kongressen i början av mars, eller slutet av februari.

– Aftonbladet har ju uppgifter på att några av distrikten förbereder sig på att begära att komma till Mona Sahlin och säga att hennes tid som partiledare är slut. Detta kan ju vara ett sätt för att försöka sätta stopp för den utvecklingen.

Vad tror du att allt kommer att leda till?

– Om Mona Sahlin lyckas har hon ett förslag till datum och vad som ska avhandlas till kongressen. Då har hon täppt till truten på de som sagt att de ska åka till Stockholm och kräva hennes avgång.

– Hon måste ta kommando över hela processen. Det måste vara hennes plan, men jag är inte säker på att hon kommer att lyckas.

Publisert: