”Kim har rätt att avsluta”

avStaffan Lindberg

NYHETER

Göran Hägglund: Men läkarens uppgift ska aldrig vara att döda

förlamad i 25 år Kim lider av tumörsjukdomen neurofibromatos och hålls vid liv med respirator. Nu kämpar hon mot Socialstyrelsen om rätten att få dö.

JÖNKÖPING-STOCKHOLM. Kim har rätt att få dö.

Det anser socialminister Göran Hägglund (KD).

– Personer i hennes situation ska kunna avsluta behandlingen, säger han.

Foto: KAI REHN
”VI måste bli bättre” Socialminister Göran Hägglund (KD), tycker att Sverige måste förbättra den lindrande vården för personer i livets slutskede.

Kim, 31, har skrivit ett brev till Socialstyrelsen. Hon vill att läkarna söver henne – och därefter stänger av respiratorn, som hållit henne vid liv i 26 år.

Mängder av läsare har engagerat sig i hennes fall. En Sifo-undersökning Aftonbladet gjort visar att nästan nio av tio svenskar är för dödshjälp.

Patienter i Sverige har redan i dag rätt att välja att avbryta behandlingen. Samtidigt är aktiv dödshjälp förbjuden och den läkare som stänger av en respirator riskerar att dömas för mord.

Inget vet

Följden är att ingen vet vad som gäller för Kim, som egentligen heter något annat.

Aftonbladet sökte upp socialminister Göran Hägglund (KD) i hans bostad i Jönköping i går kväll.

– Det viktiga är att Kim och andra i hennes situation känner trygghet. Jag hoppas att hon snart får ett tydligt besked från Socialstyrelsen som känns tryggt, säger han.

Borde Kim få hjälp att dö?

– Som minister är jag förhindrad att uttala mig om hennes fall. Men vill man inte ha behandling har man rätt att avsluta den. Det kan till exempel innebära att få respiratorn avstängd.

– Samtidigt gäller det att vårdpersonalen inte ställs inför rätta. Därför är det så viktigt med ett avgörande från Socialstyrelsen.

”Bota, lindra och trösta”

Göran Hägglund menar att det är rimligt att patienter i Kims situation också får hjälp att först bli nedsövda.

– Sjukvårdens uppgift är att bota, lindra och trösta. Den som vill avbryta sin behandling har fortfarande rätt till lindring. I det borde det kunna ligga att bli nedsövd.

Han efterlyser ett besked från Socialstyrelsen.

– Här behövs ett förtydligande. Det hoppas jag kommer snart.

Är du beredd att ändra reglerna om Socialstyrelsen säger nej till Kims begäran?

– Jag vill inte föregripa deras beslut. Det får vi ta ställning till då.

Nio av tio svenskar i Aftonbladets Sifo-undersökning är positiva till dödshjälp. Hur ser du på det?

– Jag tror det finns en osäkerhet om vad dödshjälp verkligen betyder. Det är en skillnad mellan att välja att avstå behandling och begära aktiv dödshjälp. Det första har man rätt till. Men läkarens uppgift ska aldrig vara att döda.

Hur ser du på att svenskar åker till kliniker i Schweiz för att få hjälp att dö?

– Jag tror att det i vissa sammanhang inte skulle ha behövt ske eftersom man har rätt att avbryta behandlingen. Vi i Sverige måste bli bättre på lindrande vård i livets slutskede. Men några dödskliniker här är inte aktuella.