Solospelaren

avJohanna Melén

NYHETER

Men i valtider kommer alliansen först även för Jan Björklund (FP)

Foto: Scanpix

Jan Björklund är regeringens solospelare.

Men i valtider kommer alliansen först.

– Folkpartiet sitter inte i regeringen med mindre än att alliansen gör det, säger Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan.

I dag möts folkpartister från hela landet till riksmöte i Västerås. Från scenen kommer partiledare Jan Björklund att berätta om några av de frågor som ska göra höstens val till en framgång: Utbildning ska löna sig, ordning och reda ska råda i skolan och ny kärnkraft behövs i Sverige.

Retat regeringskollegorna

Folkpartiet är det av alliansens småpartier som varit bäst på att profilera sig och sina frågor. Flera gånger har man retat upp regeringskollegorna med soloutspel på tidningarnas debattsidor. Senast i januari ilsknade kristdemokrater och centerpartister till när Jan Björklund med flera förespråkade mer resurser till försvaret och ökad militär närvaro på Gotland.

– Det hade varit smakfullt om man hade hört av sig till de andra partierna och diskuterat de här frågorna, sa KD:s försvarstalesperson Else-Marie Lindgren till Dagens Nyheter.

”Det är feltänkt”

Både Kristdemokraterna och Centerpartiet ligger i opinionsmätningarna ganska illa till medan Folkpartiet klarar sig hyfsat, även om man sällan når upp till valresultatet från 2006. Men partisekreterare Erik Ullenhag tror inte på tanken att ge plats åt andra – för alliansens skull.

– Tron att vi ska vara generösa mot varandra, det är feltänkt. Kärnan i att alliansen ska lyckas är att alla de fyra partierna klarar av att vara nytänkande, säger Ullenhag.

Tidigare i veckan presenterade partiet sin strategi inför valet. Där kan trots allt anas en mer alliansinriktad ton. Till skillnad från till exempel Centerpartiet sätter man inte upp något mätbart mål för Folkpartiet.

Pragmatisk inställning

Prioritet nummer ett: Att alliansregeringen blir omvald. Samtidigt tonar man ner tidigare krav om slopad värnskatt och den känsliga Natofrågan nämns inte alls.

– Jag tolkar det som en väldigt pragmatisk inställning. Folkpartiet sitter inte i regeringen med mindre än att alliansen gör det. Det är väl lite att ge efter för verkligheten, säger Heidi Avellan, politisk chefredaktör för Sydsvenskan, oberoende liberal.