Oppositionen ökar ledningen

S ökar – M tappar

Med ett halvår kvar till valet fortsätter oppositionen att öka sin ledning mot Alliansen.

De rödgröna samlar nu 51,7 procent av väljarna och skulle därmed få egen majoritet om det var val i dag.

Enligt väljarbarometern, som gjorts av Novus Opinion på uppdrag av TV4 Nyheterna, är skillnaden mellan de politiska blocken nu uppe i 9,1 procentenheter, jämfört med 4,7 procentenheter för en månad sedan.

I dag finns det ingenting som tyder på att Alliansen är på väg att återhämta sitt stöd, säger Arne Modig, opinionsanalytiker på Novus till TV4 Nyheterna.

Moderaterna backar

Bäst går det för Socialdemokraterna, vars väljarstöd ökar med 1,7 procentenheter till 35,8 procent. Även Vänstern och Miljöpartiet fortsätter uppåt, båda med 0,4 procentenheter till 6,0 respektive 9,9 procent.

Betydligt sämre går det för Alliansen där Moderaterna tappar 2,5 procentenheter till 26,9 procent. Folkpartiet backar 0,8 procentenheter till 6,1 procent. Centern får stöd av 5,4 procent av väljarna i undersökningen och ökar därmed med 1,1 procentenheter jämfört med för en månad sedan, men partiet har fortfarande tappat 2,5 procentenheter jämfört med valet 2006. Kristdemokraterna får 4,2 procent - en ökning med 0,3 procentenheter.

Sd över spärren

Sverigedemokraterna håller sig kvar ovanför riksdagsspärren, men tappar 0,2 procentenheter till 4,3 procent av väljarstödet.

Ingen enskild förändring jämfört med föregående månad är statistiskt säkerställd.

TT

Publisert: