Många döda i gruvolycka i USA

avMikael Hellmyrs, Olof Jönsson

NYHETER

En våldsam explosion skakade i natt en kolgruva i amerikanska i West Virginia.

Minst 25 personer miste livet i olyckan – den värsta i USA sedan 1984.

Den drabbade kolgruvan ligger avsides och har en lång historia av säkerhetsproblem och olyckor. Företaget som driver gruvan uppger att minst 25 personer dött i olyckan vilket gör det till den värsta gruvolyckan i landet sedan 1984 då 27 personer dog i en gruvbrand i Orangeville i Utah. Orsaken är fortfarande okänd.

Fyra arbetare kvar

Räddningsmanskap har under tisdagsförmiddagen sökt efter fyra saknade arbetare som tros sitta fastklämda i den kollapsade gruvan. Man hade hoppats på att arbetare efter explosionen lyckats ta sig till några av gruvans skyddsrum, där mat, vatten och syre för upp till fyra dygn finns. Men efter att räddningsmanskapet undersökt detta konstaterades att rummen var tomma.

"Ser inte bra ut

Man hoppas fortfarande att gruvarbetarna som fortfarande saknas ska påträffas vid liv. Men enligt amerikanska myndigheter minskar hoppet snabbt.

– Allt vi har är hoppet och vi kommer att fortsätta att göra allt vi kan, säger Kevin Stricklin, förvaltare vid federal Mine Safety and Health Administration, under en presskonferens.

– Men jag måste samtidigt vara ärliga mot alla, situationen ser inte alls bra ut.

Om de fyra arbeterna påträffas döda är det den värsta gruvolyckan i USA sedan 1970 då 38 personer omkom i en explosion i Hyden, Kentucky.