Fortsatt kaos på julafton

avMikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Tågen mellan Malmö och Ystad står stilla fram till lunch

Det besvärliga väder- och trafikläget fortsätter i dag.

Skåningar uppmans nu att stanna hemma.

Samtidigt varnar SMHI för stora snömängder i Blekinge, Kalmar och Kronoberg.

De som önskade sig en vit jul i år verkar ha varit många. Under julaftonen fortsätter snön att falla, främst i södra Sverige.

På morgonen var all tågtrafik mellan Malmö och Ystad inställd. Först vid lunchtid beräknas den komma igång igen.

Sträckan mellan Malmö och Stockholm är också fortfarande hårt ansatt av vädret. Flera avgångar har ställts in och många avgångar dras med förseningar. I norra Sverige är tågläget något bättre, men även i Dalarna har flera avgångar ställts in under dagen.

E4 stängdes av

Biltrafiken rullade på julaftonsmorgonen på utan större problem. Men vid fyratiden i morse fick en lastbil sladd och körde av E4 vid Örkelljunga.

Inga personer skadades men lastbilen blockerade vägen i bägge körriktningarna. Först vid sjutiden var bärgningsarbetet avslutat och trafiken kunde släppas på igen.

– I övrigt har vi haft en ganska lugn trafik så här på morgonkvisten. Vi hoppas att det fortsätter så, säger Anders Nilsson, vakthavande befäl på Skånepolisen.

"Snorhalt"

Trafikverket och polisen varnar dock för mycket halt väglag i hela Sverige. För dem som ger sig ut på vägarna gäller det vanliga – starta i tid och håll avstånden.

– Det är snorhalt ute. Det blev jag själv varse om när jag körde till jobbet i morse, säger Ronnie Eriksson på Stockholmspolisen.

Under dagen väntas mer snö komma, främst i södra Sverige. SMHI har gått ut med en klass 2-varning för stora snömängder i Kalmar och Blekinge.

– Jag vet att det här är ett konstigt råd att ge på julafton - men om man inte absolut måste, så ska man inte sätta sig i bilen. Det gäller framförallt Skåne, men även Blekinge, Kalmar län och Öland, säger Rebecka Starco, pressinformatör på Trafikverket till TT.

De mindre vägarna på Österlen och Söderslätt går inte att köra på under dagen, enligt Trafikverket.

Över norra Sverige drar ett högtryck in som ger klart och soligt väder.

Publicerad: