"Ingen rättvisa att vänta i Sverige"

Av: Linda Hjertén, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Assange ger skarp kritik åt Sverige

I dag läckte uppgifter ur våldtäktsutredningen kring Julian Assange ut.

Från Norfolk, England, där Wikileaksgrundaren sitter med en elektronisk fotboja, riktar han nu skarp kritik mot det svenska rättssystemet:

– Det här har varit en väldigt lyckad smutskastningskampanj.

Det finns ingen naturlig rättvisa att vänta i Sverige.

Det påstår Julian Assange i en intervju med BBC:s program Today.

"Seriösa problem"

Kvinnorna som anmält honom för sexuella övergrepp blev lurade av polisen och de svenska åklagarna har "allvarliga problem", anser han.

– Det här har varit en väldigt lyckad smutskastningskampanj, säger Assange.

Han lägger största skulden på Sverige – landet han senast för några månader sedan ville leva i och driva Wikileaks webbsida ifrån.

– Det finns seriösa problem med det svenska rättssystemet, säger han.

I augusti lämnade Julian Assange in en ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. Tre dagar senare blev brottsmisstankarna mot honom allmänt kända.

"Bananrepublik"

Sedan dess har Assange gjort en kovändning och utåt sett helt ändrat uppfattning om Sverige, som enligt hans åsikt blivit "mer av en bananrepublik än tidigare". Han litar inte på de svenska åklagarna och försvarar sin rätt att inte resa till Sverige för att förhöras om brottsmisstankarna.

– Jag behöver inte lyda minsta vink hos människor som kommer med anklagelser, säger en till synes lugn Assange framför brasan på det engelska 1700-talsgods där han sitter i husarrest.

– Lagen säger att jag har vissa rättigheter, och de rättigheterna betyder att jag inte behöver prata med slumpvisa åklagare runt om i världen som bara vill ha en liten pratstund, och som inte tänker göra det på något annat sätt.

"Ingen rättvisa"

Assange säger sig ha varit på plats i Sverige drygt fem veckor efter att anklagelserna om sexövergrepp blev kända. Nu vill han inte återvända.

– Vad som begärs är att jag ska tvingas till Sverige och hållas isolerad när jag väl är där. De har begärt att min svenska advokat tystas. Det är inte ett förhållande där naturlig rättvisa kan uppstå, säger han.

Assange nekar till alla anklagelser och säger att de två kvinnorna blev nervösa när de fått reda på att de båda haft sex med honom, men fick "stora skälvan" över att ha smittats av någon könssjukdom.

Assange tror att kvinnorna kan ha gått till polisen för att få råd och inte för att göra en anmälan, men att polisen då "ryckte in och lurade kvinnorna" att anmäla.

– De här kvinnorna kan vara offer i den här processen.

Publicerad: