"Får in fler gåvor än någonsin"

NYHETER

De andra stora hjälporganisationerna känner inte av något minskat förtroende

Drygt 60 procent av Aftonbladets läsare säger att deras förtroende för hjälporganisationerna har minskat efter Röda Korset-skandalerna.

Men hjälporganisationerna själva märker inte av krisen – än.

– Givarna litar på oss, säger Dan Sermand, generalsekreterare för Läkare utan gränser.

Rädda Barnen, Louise Gauffin, marknads- och insamlingschef:

– Vi har ett fortsatt starkt förtroende hos våra givare. Gåvorna från både privatpersoner och företag har ökat. Däremot märker vi att fler vill ha mer information om vart pengarna går. Därför försöker vi kommunicera att pengarna används effektivt.

SOS-barnbyar, Elisabet Stahlenius, kommunikationschef:

– Vi har inte sett någon skillnad. Det man oroar sig för är hur branschen drabbas på lång sikt. Det är en ganska lång fördröjning på de här sakerna och vi har ännu inte sett hur folk kommer att stötta med julpengar exempelvis. Men vi har inte sett någon nedgång på faddrar eller månadsgivare. Hjälpen vid Haiti har varit väldigt positiv. Vi är en ganska trygg organisation så kanske är vi mindre drabbade.

Unicef, Per Westberg, vice generalsekreterare:

– Vi har aldrig haft så många som velat stödja oss som vi har i dag. I samband med katastrofen i Haiti märktes det hur många som ville stödja. Det kanske är fler som hör av sig och har frågor. Men det är forfarande fler än någonsin som ger oss stöd.

Hoppets stjärna, Maria Presson, insamlingschef:

– Vi har inte märkt av något minskat förtroende för oss eller branschen. Inte bland de vi pratar med på stan eller i våra insamlingar. Vi känner inte av det.

Läkare utan gränser, Dan Sermand, generalsekreterare.

– Förtroendet för oss är oförändrat. Varje år får vi fler som stöttar oss. Vi är väldigt tacksamma för det eftersom vi befinner oss i en lågkonjunktur. Vår uppfattning är att givarna litar på oss.