Nyheter

Anka och fisk på Nobelfest

Av: 

Josefin Sköld

Victor Stenquist

David Levin

NYHETER

Mona Sahlin om maten: "Det var fantastiskt gott"

Dukat för fest!

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Årets Nobelfest är avslutad. Pristagarna höll tal, klänningar visades upp – men som vanligt var maten i fokus.

– Maten var fantastiskt god. Den var rejäl på något sätt, säger Mona Sahlin till Aftonbladet.

Och då tar efterfesten vid.

Drottning Silvia och hennes bordskavaljer Marcus Storch i väntan på maten.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/reuters

Hemlighetsmakeriet om vilken mat som pristagare och gäster skulle bjudas på under Nobelmiddagen har varit omfattande. Det enda som varit klart är att det inte skulle bli något konstlat.

"Inget hokuspokus"

– Det ska vara riktig mat, inget hokuspokus och bara naturliga råvaror, berättade kocken Niclas Wahlström inför festmåltiden, enligt TT.

När menyn presenterats konstaterades det att det blev anka under press till förrätt. Till huvudrätt avnjöts fisken piggvar, medan efterrätten bestod av choklad och apelsin.

Sahlin glad och nöjd

Utanför stadshuset i Stockholm träffade Aftonbladet på den socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin, som var nöjd med kvällens fest.

– Det var jättetrevligt. Maten var fantastiskt god. Den var rejäl på något sätt, säger Sahlin.

Under själva middagen hölls traditionsenligt tal från Nobelpristagarna och under mellanspelen fick de drygt 1 300 gästerna njuta av en sång- och dansshow.

När middagen var över drog sig gästerna vidare från Blå hallen till Gyllene salen där det vankades dans. Där syntes flertalet ministrar och partiledare svänga sina lurviga. Bland dem fanns Carl Bildt, Lars Ohly, Maud Olofsson och Jan Björklund.

Efterfest på Handels

Något senare på kvällen drog Nobelfestens efterfest i gång. Vid Handelshögskolan i Stockholm arrangerades den årliga tillställningen Nobel Nightcap.

– Det ska bli spännande. Det närmaste jag har kommit en sådan här fest förut är studentbalen. Det är dans, dans och åter dans jag vill ha. Jag vill visa mina gamla balsteg som jag tränat på. Och jag hoppas att det ska vara glamoröst, säger Carl Wilhelmsson, 19.

Långa köer av förväntansfulla gäster radade upp utanför ingången till efterfesten och många huttrade i den kalla Stockholmsnatten innan de kunde ta sig in genom de svarta skynkena vid entrén. Aftonbladet träffar några av dem vid entrén.

Vad har ni för förväntningar?

Stort och mycket folk. Det ska finnas 45 000 snittar, säger Ulrika lenhammar, 26.

– Och 15 barer som är gratis, flikar Dunja Vujovic in.

Beror på arrangören

26-åriga Dunja Vujovic är på sin tredje nobelefterfest.

– Hur festen är varierar beroende på vilken skola som anordnar. Det borde vara lätt att fixa sponsorer till Handels, så jag har ganska höga förväntningar, säger hon.

Bland de namnkunniga gäster som anlänt till efterfesten kan nämnas företagsledaren Jacob Wallenberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Italien–Wales i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter