Skulle landa – då besköts flygplatsen

Av: Johanna Klaasen, William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Terrordrama i Kabul i natt – Bildt tvingades ta skydd på militärbas

1 av 3 | Foto: Foto: AP
raketattack Kabuls flygplats besköts med raketer när Carl Bildt skulle landa i går. ”Att talibaner och andra skulle försöka störa den viktiga konferensen här var självklart att räkna med”, skriver Carl Bildt sent i natt.

Carl Bildt skulle precis landa i Kabul inför dagens toppmöte.

Då utsattes flygplatsen för raketbeskjutning.

Utrikesministern tvingades ta skydd på en amerikansk militärbas.

Sent i natt togs han vidare till Afghanistans huvudstad i en Blackhawk-helikopter.

Utrikesministerns deltagande vid den internationella konferensen om Afghanistans framtid har varit planerat sedan länge.

Men bara några minuter innan planet – där även FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon färdades – skulle landa på flygplatsen i Kabul kom attacken.

”När vi var på inflygning bara några kilometer från flygplatsen kom den under attack och vi fick – av lätt insedda skäl – ändra planerna”, skrev Bildt på sin blogg sent i går kväll.

I sista stund tvingades piloten styra planet mot den stora amerikanska militärbasen Bagram.

– Flygplatsen var under beskjutning så de kunde inte landa, säger UD:s presschef Anders Jörle, som varit i kontakt med Bildts stab, sent i natt.

Han uppger att Carl Bildt tvingades landa på militärbasen – för att därifrån ta sig vidare till konferensen på ett säkert sätt.

Fick militäreskort

Sent i natt skrev utrikesministern på sin blogg att han och övriga passagerare på det omdirigerade planet landat i det säkrade Isafområdet i centrala Kabul efter transport med två Blackhawk-helikoptrar.

”Att talibaner och andra skulle försöka störa den viktiga konferensen här var självklart att räkna med”, skriver Carl Bildt sent i natt.

På toppmötet väntas över 40 utrikesministrar delta, däribland USA:s Hillary Clinton – som redan anlänt till Kabul.

Ett av målen är att utarbeta en plan för hur den afghanska regeringen ska ta mer ansvar, bland annat för säkerhet och ekonomi.

President Hamid Karzai väntas också föreslå en tidsplan för hur landet ska kunna ta över ledningen för kriget mot talibanerna, så att de utländska trupperna kan dra sig tillbaka.

Säkerhetspådraget inför toppmötet i Kabul är enormt, och nyhetsbyrån AP talar om en näst intill avstängd stad.

Fyra explosioner

Enligt Reuters hördes vid midnatt lokal tid minst fyra kraftiga explosioner nära det hårt bevakade området i huvudstaden där mötesdeltagarna inkvarterats.

En självmordsbombare dödade minst tre personer i en attack i östra Kabul i söndags. Dessutom dödades i går sex afghanska polismän och två amerikanska soldater i en talibanattack i södra delen av landet.

Publicerad: