Locket på om Moderatfusk

Reporter: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Jurist: Det borde utredas av polis

VÄGRAR SVARA Efter krismötet i natt valde nomineringskommittén att lämna partikansliet i Gamla stan utan att säga ett ord.
Foto: Foto: Jerker Ivarsson
VÄGRAR SVARA Efter krismötet i natt valde nomineringskommittén att lämna partikansliet i Gamla stan utan att säga ett ord.

Här flyr Moderaterna efter krismötet.

Nu är det locket på om fuskutredningen.

– Jag har ingenting att säga, sa riksdagsledamoten Gustav Blix när han försvann efter mötet i natt.

Eva Stenborre.

Sent i går kväll samlades Moderaternas nomineringskommitté till kommunen i Stockholms stad. Instängda på partikansliet i Gamla stan skulle de försöka bringa ordning i kandidatlistorna till kommun, landsting och riksdag inför valet i höst.

Listorna skulle ha antagits på en stämma redan i lördags. Men ett bekräftat fall av fusk i provvalet – och otaliga rykten om fler oegentligheter – fick stämman att skjutas upp en vecka. Dessutom fick ordföranden för nomineringskommittén, riksdagsmannen Mats G Nilsson, bytas ut eftersom han är en av dem som nu utreds efter fuskanklagelser.

Klart på lördag

Det är dock mycket oklart om kommittén lyckas få fram nya listor tills på lördag. För trots löften om en ”öppen och transparent” utredning valde hela nomineringskommittén att lämna partikansliet strax före midnatt utan att svara på några frågor.

– Jag har ingenting att säga, sa riksdagsledamoten Gustav Blix.

Övriga ledamöter svarade inte över huvud taget.

– Kommitténs arbete kommer inte att avslutas ikväll. Därför kommer vi inte att kommunicera något nu, sa Oliver Carra, presssekreterare för Moderaterna.

”Kan vara lagbrott”

Senast i morgon ska den externa utredare som Moderaterna anlitat, revisionsbyrån Ernst & Young, komma med resultatet av sin granskning. Men juristen Eva Stenborre menar att nomineringsfusket kan vara lagbrott som borde utredas av åklagare:

– Stämmer de uppgifter som stått i tidningarna finns det i alla fall en misstanke om brott. Och då är det polis och åklagare som ska utreda detta, inte Moderaterna.

Brottsmisstanken skulle röra ”otillbörligt verkande vid röstning”, ett brott som kan ge böter eller upp till sex månaders fängelse.

I dag skriver partisekreteraren Per Schlingmann på DN Debatt tillsammans med förbundsordförandena i Stockholms stad och län att Moderaterna ska göra om nomineringsprocesserna till nästa val.

Publicerad: