Littorin talar ut: Ord står mot ord

TALAR UT – I MEJL För en vecka avgick Sven Otto Littorin som arbetsmarknadsinister – mitt under Almedalsveckan. Han angav sina barn som skäl. Dagen innan hade han fått en fråga från Aftonbladet om en anklagelse om sexbrott.
TALAR UT – I MEJL För en vecka avgick Sven Otto Littorin som arbetsmarknadsinister – mitt under Almedalsveckan. Han angav sina barn som skäl. Dagen innan hade han fått en fråga från Aftonbladet om en anklagelse om sexbrott.

Efter nästan en veckas tystnad talar förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin ut i Dagens Nyheter – per mejl.

Han nekar bestämt till att ha köpt sex.

I intervjun säger Sven Otto Littorin att han har hamnat i en ”mardrömsliknande situation” efter att Aftonbladet publicerat uppgifter om att han köpt sex – något som han bestämt förnekar.

– Nej. Aldrig Låt mig säga det igen. Jag avvisar bestämt uppgifterna som Aftonbladet har publicerat och därmed brottsanklagelserna, säger han till DN.

Ville skydda familjen

Han vidhåller att orsaken till att han avgick var påfrestningarna från den vårdnadstvist som han genomgår. När Aftonbladet konfronterade honom med uppgifterna om sexköp kände han att blotta anklagelsen skulle bli för mycket för honom och hans familj. Genom att avgå hoppades han att Aftonbladet inte skulle publicera historien.

Många har reagerat på att han nämnde sina barns namn under presskonferensen där han avgick. Han säger nu att det aldrig var meningen att använda sina barn som ett skydd, utan att han avgick för att bespara dem obehag.

”Ord står mot ord”

Vad gäller själva anklagelsen säger han att han inte vet vem kvinnan är som påstår att han köpt sex.

– Så här är det som jag ser det. Ord står mot ord. Jag vet inte om hon misstagit sig eller hittat på hela historien, säger han till DN.

Brott mot sexköpslagen preskriberas efter två år och det påstådda sexköpet ska ha inträffat 2006. Därför kan det inte bli aktuellt med en rättslig prövning, vilket Littorin beklagar eftersom han därmed inte heller kan bli formellt friad.

Intervjun med DN har genomförts via mejl, och den förre arbetsmarknadsministern vill inte uppge var han befinner sig mer än att han är tillsammans med vänner.

– Många förstår den mardrömsliknande situation jag har hamnat i där jag står anklagad men inte kan rentvå mig. Deras stöd betyder mycket.

Publisert: