Nyheter

”Vill inte öppna för kritik om att de är vårdslösa”

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Lena Mellin om Moderaternas valutspel

Moderaternas budskap var att sänka skatterna och hålla ordning på ekonomin.

Skickligt, tycker Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

– De säger två saker samtidigt, det är skickligt, säger hon.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

Efter att både S och M presenterat sina valmanifest kan en sak konstateras: årets valfrågor är fastställda. Det kommer att handla om jobb, äldres välbefinnande, bättre utbildning samt skatter och bidrag.

– Frågan om skatter och bidrag kommer att vara viktig, och det kommer bli väldigt lätt för partierna att skjuta mot varandra, säger Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

”Säger två saker samtidigt”

Under presentationen talade Fredrik Reinfeld och finansminister Anders Borg om de sänkta skatterna man föreslog – totalt uppemot 20 miljarder. Men samtidigt sa man att inga skattelättnader blev aktuella förrän statsfinanserna visade tydliga överskott.

– Jag tycker det är skickligt att man lyckats säga att skatterna ska sänkas, men att det viktigaste av allt är att hålla ordning på ekonomin. De säger två saker samtidigt. De vill inte öppna för kritik om att de är vårdslösa med statens ekonomi, säger Lena Mellin.

Men löftena är faktiskt mindre än vid förra valet.

”Dumt att reta pensionärerna”

– Det var intressant att de slog fast att om de vinner valet så blir sänkningarna inte lika stora som under förra mandatperioden. Det är för att det inte går att skära mer i sjukförsäkringen eller höja a-kassan. Det finns inte pengar till mer.

Precis som Socialdemokraterna gjorde lovades bättre villkor för pensionärer.

– Det vore väldigt dumt att reta upp pensionärerna som redan är arga för att de betalar högre skatt, eftersom de är 1,7 miljoner väljare. Om han vill öka chanserna till valvinsten är det ett bra drag.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: