Sista talen till Sverige

avVictor Stenquist

NYHETER

Blockledarnas avslutande ord

De båda blockledarna fick i TV4 chansen att tala inför nationen – bara timmar innan valet börjar.

Här är deras tal – ord för ord.

Mona Sahlin:

Kära medborgare

De flesta av oss är stolta över vårt välfärdsland. Nästan alla som bor här vill att vi ska ha sjukvård efter behov, inte plånbok. Och en skola som hjälper alla barn till kunskaper oavsett bakgrund så att alla kan utvecklas, få ett jobb och skapa sig ett rikt liv.

Även om vi vill ha det bra själva vill de flesta av oss inte få det bättre på någon annans bekostnad. Jag vill ta ansar för välfärdslandet Sverige. Klarar vi jobben så växer ekonomin, och då kan vi också ta ansvar för välfärden. Jag säger gärna ja till skattesänkningar, men inte till vilket pris som helst.

Jag ska berätta för er om Maria. Hon är en av 37 000 som har knuffats ut ur sjukförsäkringen under de här fyra åren.

Den 14 december 2008 fick Maria värk i högersidan av kroppen. Hon fick beskedet att hon har obotlig lungcancer. Hon har ett par år kvar i livet. Maria skulle gärna jobba, men det är uteslutet. Nu lever hon på socialbidrag, för med regeringens nya regler har hon inte rätt till sjukersättning

Jag är stolt över Sverige, men över detta skäms jag.

Under nästa mandatperiod vill de borgerliga utförsäkra 40 000 sjuka, det kan bli vem som helst av oss. Ska vi verkligen ge klartecken till detta i morgon? Det här är inte vad jag kallar välfärd.

Skattesänkningarnas pris är för högt. Vi kan välja en annan väg. Vi kan i stället investera i 100 000 nya jobb, praktik- och utbildningsplatser. Vi kan genomföra en rivstart för jobb till Sveriges unga. Vi kan investera i 6 000 fler lärare i skolan, i fler anställda i vården, mindre barngrupper i förskolan och i en anständig sjukförsäkring.

Politik är att välja, och i morgon är det din tur. Rösta inte bort välfärdslandet Sverige.

Det vi säljer ut och river ner nu går inte att ta tillbaka.

Rösta på Socialdemokraterna och en ny Rödgrön regering.

Fredrik Reinfeldt:

Snart öppnar vallokalerna. Sverige går till val. Till dig som tittar vill jag säga att det är ett viktigt val. Ett vägval för framtiden. Jobben är valets viktigaste fråga. Att se alla människor i Sverige är vår viktigaste uppgift.

Det handlar om alla de unga som ännu inte fått jobb, de som inte kommer till sin rätt i skolan. Det handlar om möjligheten att leva och arbeta i hela vårt land. Jag vill göra mer för att dom som alltid ställs utanför ska få chans att komma tillbaka, känna sig behövda och kunna få jobb.

Målet är full sysselsättning. Ett arbete gör att man kan stå på egna ben, men det betyder mer än så; självkänsla, arbetskamrater och gemenskap.

Moderaterna och Alliansen söker gemensamt väljarnas förtroende, och vi gör det med löfte om att ta ansvar. Vi har hållit ihop Sverige genom en svår ekonomisk kris. Många beslut har varit tuffa att fatta och allting har inte blivit rätt från början. Ödmjukhet och pragmatism måste alltid prägla vårt arbete.

Efter en svår finanskris så växer nu framtidstron i vårt land. Det är härligt att se hur Sverige reser sig. Jobben blir fler och arbetslösheten minskar. Sverige har i dag Europas starkaste ekonomi. Men det finns också risk för nya bakslag. Det finns länder i vår omvärld som förlorat kontrollen över ekonomin, som tvingas skära ner och höja skatter och detta drabbar alltid de svagaste. Försätt inte Sverige i denna situation.

Vi kommer att ta ansvar för ekonomin och vi kommer att föra en politik för fler jobb. I detta är jag kompromisslös. Då kan vi också förstärka välfärden. Vi utvecklar skolan, vi satsar på ökad tillgänglighet och kvalitet i sjukvården, vi tryggar pensionerna.

Vi har politiken för Sverige. Våra motståndare saknar en politik för jobben och vill höja skatten för människor som arbetar. De sätter utbyggda bidrag framför utbyggd välfärd. Det är inte en trygg grund för Sverige att bygga sin framtid på.

Jag söker ditt stöd för en majoritetsregering. En regering som tar fortsatt ansvar för Sverige i en orolig värld. En regering som tror på Sverige och de människor som lever här. Med ditt stöd kan det bli möjligt.

Den som tycker om Sverige röstar för en trygg och stabil majoritetsregering.

Rösta på Alliansen.