Nyheter

Arlanda kan öppna måndag morgon

Av: 

Mira Micic

Mikael Stengård

Josefine Hökerberg

William Svärd

NYHETER

Norwegian: Vi flyger hem svenskar

Landade i morse i Kiruna Planet, en ny Falcon 7X, tillhör företaget Blue Chip Jet II, vars ägare är Volvo och Ericsson.
Landade i morse i Kiruna Planet, en ny Falcon 7X, tillhör företaget Blue Chip Jet II, vars ägare är Volvo och Ericsson.

Norra halvan av Sveriges luftrum är nu öppet.

På måndagen kan både Arlanda och Landvetter öppna, enligt Luftfartsverket.

Flygbolaget Norwegian säger att de tänker flyga hem svenskar från Malaga och Las Palmas klockan 09.

Vid 16-tiden på söndagen öppnades luftrummet i Norrland norr om Söderhamn i Gävleborgs län. Från och med midnatt öppnas luftrummet från Gävle och Mora norrut och västerut.

Luftfartsverket (LFV) gjorde bedömningen att askmolnet har lättat över området.

– Nu går det att flyga in och ut ur Sverige genom en passage över Norska havet eftersom våra norska kamrater också har öppnat, säger Carl Selling på Luftfartsverket.

Redan på söndagsmorgonen öppnade LFV luftrummet vid Kiruna flygplats. Klockan 08 landade det första planet, ett direktflyg från New York, som flög runt askmolnet på bara sju timmar.

– Det flög runt Island och förbi askmolnet. Det var ett mindre företagsplan med passagerare ombord, säger Carl Selling.

Arlanda kan öppna

Anders Bredfell på Arlandas presstjänst säger att flygplatsen kan vara i gång redan på måndag morgon.

– LFV kommer att räkna på det och vi får besked under natten, säger han till TT.

LFV meddelade vid 23.10 att man planerar att öppna luftrummet runt Arlanda på måndag förmiddag. Eventuellt öppnas även luftrummet runt Bromma och Landvetter i Göteborg.

Klockan 02 natten mot måndag öppnas luftrummet på hög höjd över Östersjön, Småland, Östergötland, Södermanland och Västergötland. Det innebär att flygplan till eller från Europa kan flyga där.

Norwegian planerar flyga

Flygbolaget Norwegian skriver i ett pressmeddelande att man planerar att sätta in två extra avgångar vardera från Malaga och Las Palmas för att flyga hem strandade passagerare till Stockholm och Oslo.

Planen ska avgå klockan 09, med incheckning från 07.30. Eftersom bolaget räknar med stor efterfrågan på platserna är det först till kvarn som gäller.

Norwegian påpekar också att det inte går att flyga över områden med stängda luftrum. Det innebär att planen kan tvingas landa på annan plats än planerat.

Bolaget skriver vidare att det planerar att återuppta sina inrikeslinjer i Sverige och Norge under måndagen om LFV och den norska motsvarigheten tillåter det. Linjerna till Danmark är dock inställda.

SAS flyger till USA

Flygbolaget SAS kommer till att börja med utnyttja det öppnade luftrummet i liten skala. Fem plan från USA mot Oslo, Köpenhamn och Stockholm ska lyfta under söndagskvällen svensk tid.

Planen kommer att flyga mot Oslo. Om Arlanda hinner öppna kommer de plan som skulle till Arlanda att flyga vidare dit, annars landar de i Oslo.

Passagerare som har SAS-biljetter till USA från Arlanda på måndagen måste befinna sig på flygplatsen senast klockan sju på morgonen. Om Arlanda har öppnat går planet enligt tidtabellen, annars bussas passagerarna till Oslo för avgång därifrån.

Flygbolaget Ryanair planerar däremot inte några flygningar den närmaste tiden. Bolaget meddelade på söndagen att de ställer in alla flyg i Europa till onsdag klockan 14 svensk tid, rapporterar Sky News.

Testflygningar

Flera flygbolag tvivlar nu på att luften är så farlig som myndigheterna påstår. Under helgen har både KLM och Lufthansa genomfört testflygningar utan att stöta på problem. British Airways startade en testflygning över Atlanten på söndagskvällen. Planen beräknas komma tillbaka vid midnatt.

Vid en presskonferens på söndagskvällen meddelade samordningsorganet Eurocontrol att 50 procent av Europas flygrum kommer att vara öppet i morgon, måndag.

– Det innebär att fler plan kommer kunna flyga, sade en presstalesman.

I morgon vid 17-tiden samlas Eurocontrol, EU-kommissionen och ansvariga politiker för ett möte då man ska komma fram till ett gemensamt beslut för Europas flygtrafik.

– Vi kommer ta stor hänsyn till flygbolagens uppgifter om att det går att flyga passagerarplan, sade talesmannen.

Sex flygplatser öppnar

Enligt statliga Swedavia, ägare av majoriteten av Sveriges flygplatser, öppnade följande flygplatser under söndagskvällen för start- och landning:

Åre-Östersund Airport

Sundsvall Härnösand Airport

Örnsköldsvik Airport

Umeå City Airport

Luleå Airport

Kiruna Airport.

Det innebär också att ambulansflyg från Umeå kan flyga igen.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Lös resan tillsammansHar du hittat en alternativ resväg hem?
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter