Stadsanställda får bära pistol

Aldrig sett en bibliotekarie med magnumrevolver?

Åk till USA.

I staden Nottingham har de styrande politikerna beslutat att lätta på vapenreglerna.

Numera får alla stadens anställda bära skjutvapen på jobbet.

Förändringen röstades igenom i förra veckan i Nottinghams fullmäktige, enligt tv-kanalen NECN. Enligt de gamla reglerna var stadsanställda tvungna att be om lov för att få ta med vapen till jobbet. Nu är det fritt fram, vilket rör upp känslor.

– Det här gör mig orolig, säger före detta polisen Judy Doughty till NECN.

Inget tillstånd

I staten New Hampshire, där Nottingham ligger, krävs det inget tillstånd för att öppet bära en pistol eller revolver. Om man vill ha den dold måste man dock begära tillstånd, men enligt Judy Doughty finns det inga kurser i säkerhet som måste genomgås.

– Bara det bekymrar mig. Kommunanställda eller vem som helst som får tillstånd att bära vapen behöver inte veta någonting om säkerhet, säger hon.

Vapendebatt

Rätten att bära skjutvapen har debatterats friskt i USA den senaste tiden. I veckan rev landets högsta domstol upp ett 28 år gammalt förbud mot att bära handeldvapen i Chicago.

Svaret kom emellertid blixtsnabbt: i fredags klubbade Chicagos stadsfullmäktige igenom nya lagar som kallas ”de tuffaste någonsin i landet.” Numera är det förbjudet att ta med sig vapnet utanför huset, till och med på verandan eller i garaget.

Publisert: