Skokastaren: Jag ångrar ingenting

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Exklusiv intervju
med Muntazer Zaidi

1 av 4 | Foto: AP
Muntazer Zaidi blev världsberömd när han under en presskonferens slungade sina båda skor mot president George W Bush. Nu avslöjar han att attacken var noga förberedd.

När han reste sig och kastade sina skor mot George W Bush drog världen efter andan.

Men det som verkade vara ett spontant vredesutbrott var planerat sedan flera år tillbaka. Muntazer Zaidi hade till och med skrivit sitt testamente.

– Jag var helt säker på att de skulle döda mig, säger han till Aftonbladet.

Den numera världsberömda skoattacken inträffade under en presskonferens i Bagdad för snart två år sedan.

Muntazer Zaidi reste sig från sin plats bland de andra journalisterna och ropade: "Det här är från änkorna, de föräldralösa barnen och dem som dödats i Irak".

Sedan slet han av sig båda skorna och slungade dem mot den amerikanske presidenten som höll presskonferens tillsammans med Iraks premiärminister Nuri al-Maliki.

Fortfarande inte återställd

Innan han övermannades hann Muntazer Zaidi även skrika: "Det här är en avskedskyss, din hund."

Bilderna kablades ut över världen men först nu berättar Zaidi vad som hände efter att han förts bort av säkerhetsvakterna.

– De slog sönder mina tänder och bröt min näsa. De slog mig så illa att jag var blind i flera månader. De slog mig på ryggen, huvudet och benen så att jag fortfarande inte är helt återställd, säger han till Aftonbladet.

I väntan på rättegång sattes Zaidi i isoleringscell. Han säger att han upprepade gånger utsattes för tortyr innan han med en säck trädd över huvudet fördes till en domstol där han dömdes till tre års fängelse.

– Jag fick ny kraft när två soldater som vaktade mig berättade att andra irakier var glada och stolta över vad jag gjort.

Ville visa sanningen

Fängelsestraffet kortades så småningom till ett år och i september 2009 benådades Zaidi och släpptes ur fängelset.

– Jag avtjänade mitt straff och fick varken prata med någon eller ta emot besökare. Jag överlevde bara för att jag visste att det var bättre att vara vid liv än att vara död. Jag hade förväntat mig att jag skulle dödas.

Han berättar för Aftonbladet att tanken på en attack mot George W Bush föddes redan den dagen USA trängde in i Irak och Bush sade att trupperna välkomnades med rosor av det irakiska folket.

– Då kände jag att jag var tvungen att göra något, att visa sanningen och ge människor en annan bild. Jag ville berätta för världen om lidandet i Irak och visa att vi inte tog emot dem med rosor.

Ångrar ingenting

Attacken ledde till en våg av skoattacker över hela världen och Zaidi bär sitt rykte som skokastare med huvudet högt.

– Jag är väldigt stolt. Jag hoppas det här kan hjälpa andra som blir förtryckta att vakna och stå upp för sina rättigheter.

När han släppts ur fängelset lämnade Muntazer Zaidi Irak och bor nu i Libanons huvustad Beirut. Han har startat en organisation som arbetar för att sprida kunskap om situationen i Irak.

Men trots landsflykten och ärren efter tortyren ångrar han ingenting.

– Aldrig. Inte ens efter tre dagar av tortyr med elkablar, piskrapp och hammarslag ångrade jag vad jag gjort. Om jag fick chansen att gå tillbaka i tiden skulle jag kasta skon igen.

Publicerad: