Nyheter

Vulkanaska stänger flygplatser

NYHETER

Tillstånd krävs för södra Sverige

Amsterdams flygplats. FOTO: SCANPIX

Isländsk vulkanaska drog på måndagen åter in över södra Sverige och nu krävs särskilt tillstånd för flygningar i området.

Andra delar av Europa har drabbat hårdare. Bland annat har flygplatser i Nederländerna och Storbritannien fått stängas.

Askmoln från Island tvingade holländarna att stänga Schipholflygplatsen i Amsterdam och flygplatsen i Rotterdam från klockan sex i morse till klockan två i eftermiddag, meddelade Nederländernas luftfartsmyndighet.

De två största flygplatserna i Storbritannien, Heathrow och Gatwick, har öppnats nu på morgonen men stora störningar är att vänta i flygtrafiken på de brittiska öarna. En flygförbudszon sträcker sig från södra England till Nordirland och över stora delar av Skottland, enligt den brittiska flygledningscentralen. Inga flyg väntas landa på Gatwick före klockan 14 svensk tid och många flygplatser hålls stängda.

I går var flygtrafiken till och från Belfast och andra delar av Nordirland stängd på grund av vulkanaskan.

Schipol öppnade igen

Myndigheterna har varnat för störningar i det brittiska luftrummet de närmaste dagarna.

Det krävs flygtillstånd för att få flyga över södra och västra delarna av Sverige, från Strömstad till Ystad och söderut, uppger Luftfartsmyndigheten (LFV). Detta på grund av askan från den isländska vulkanen. Resten av svenskt luftrum är helt fritt.

Schiphol-flygplatsen utanför Amsterdam samt flygplatsen i Rotterdam öppnades igen tidigt på eftermiddagen, meddelade nederländska flygmyndigheter.

I Storbritannien har zonen med flygrestriktioner minskats betydligt till att bara gälla Nordirland och Shetlandsöarna. I övriga delar av landet, inklusive till och från Londons storflygplatser, går trafiken normalt igen.

TT-AFP

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter