Britt, 63, söker sin svenske bror

NYHETER

Norskans far fick barn under kriget

Foto: den gemensamma fadern ”Jag tänker på min fars svenske son som en bror, inte en halvbror. Jag hoppas att han lever och vill ha kontakt med mig och mina syskon”, säger Britt Gustavson.

Norska Britt Gustavson, 63, har letat efter sin svenske halvbror i över tjugo år.

Brodern blev till under en utomäktenskaplig kärlekshistoria mellan hennes far och en sjuksköterska i Lund under andra världskriget.

Nu hoppas Britt att Aftonbladets läsare kan ge nya tips.

Foto: Britt Gustavson har letat i över tjugo år.

Anker Kristian Kristiansen föddes i den lilla byn Sandefjord i Norge i början av nittonhundratalet. När andra världskriget bröt ut år 1939 var han gift och hade tre barn.

Två år senare hade tyskarna ockuperat Norge och Anker som var aktiv i motståndsrörelsen flydde till Sverige. Han hamnade i Lund där han fick jobb som kock på lasarettet och återvände hem först när kriget var över.

Oro över arvet

Väl hemma blev frun gravid igen. Först efter hans död år 1974 fick de fyra barnen veta av mamman att de hade en halvbror

i Sverige.

– Min mor ville inte ha något med honom att göra, men kände sig tvungen att berätta. Han hade ringt hem till oss och frågat efter pappa. Hon sa alltid att det var en felringning. Jag tror det var skammen över ett utomäktenskapligt barn och oron över pappas arv som drev henne till det, säger Ankers yngsta dotter Britt Gustavson, 63.

”Måste känt tomhet”

Efter moderns död har hon känt ett växande behov av att söka upp sin svenske halvbror.

– Vi vet att hans mor var sjuksköterska på lasarettet

i Lund och att hon förmodligen hette Rosalin eller Rosa Lind. Jag har inget namn på min halvbror, men han är troligtvis runt 65 år i dag, säger Britt.

Hon hoppas nu att han läser om sig själv och vill ha kontakt med henne och syskonen Marion, 80, och Rolf, 63.

– Han måste ha känt en stor tomhet under alla dessa år och förhoppningsvis kan vi hjälpa honom att fylla den med berättelser och bilder av vår far. Det vore fint att ses.