Unikt vrakfynd i Stockholm

1 av 3 | Foto: Här, mitt i centrala Stockholm, hittades resterna.
NYHETER

Ett fartyg, som kan vara från 1600-talet, har hittats utanför Grand Hotel i Stockholm.

Fartyget är byggt med en nästan helt okänd teknik och arkeologerna jublar.

En grävmaskinist fick för ett par veckor sedan något ovanligt i sin skopa. Marinarkeologen Jim Hansson på Sjöhistoriska museet kallades till Strömkajen nedanför Grand Hotel och insåg snabbt det sensationella i fyndet.

– Vi blev superglada. Det kanske låter lite konstigt när man hittar lite söndergrävda delar av ett fartyg, men jag har aldrig sett något liknande, säger han.

Det unika med fartyget är att bordläggningsplankorna, de plankor som sitter ytterst på skrovet, är noggrant ihopsydda med rep. På andra fartygsfynd i Stockholm, med undantag från ett fall 1896, har plankorna spikats ihop.

– Vi vet egentligen ingenting om den här tekniken mer än att den användes i öst, säger Jim Hansson.

Han gissar därför att fartyget är från Baltikum eller Ryssland. Fartygets läge, långt in på kajen, skvallrar om att det är från 1600-talet eller tidigare. Marinarkeologerna ska skicka prover på analys och övervakar resten av grävandet.

– Det blir jäkligt pirrigt. Det är sällsynt att man som arkeolog får vara med om något sådant här. Man får väl lämna ungarna hemma och stå i en grop av lera hela julen, säger Jim Hansson.

TT