”Det ger inblick i USA:s världsbild”

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tror att USA kommer att statuera exempel

Wikileaks senaste publicering kommer att skada USA och lär ha fått Hillary Clinton att flyga i taket, enligt experten.

De många hånfulla utspelen kan nu tvinga landet att totalt ändra arbetssätt.

– Dokumenten ger en inblick i USA:s världsbild, säger Magnus Ranstorp, forskningschef vid Försvarshögskolan.

Magnus Ranstorp.
Foto: Lotte Fernvall
Magnus Ranstorp.

Tidningar världen över har börjat rapportera om den amerikanske diplomatkorrespondensen som Wikileaks tagit del av. Och för USA kommer det att bli konsekvenser, tror Magnus Ranstorp, professor vid Försvarshögskolans centrum för assymetriska hot- och terrorismsstudier.

– Det är en världsomspänd diplomatisk härva som naturligtvis skadar USA. En blandad kompott av personangrepp som kräver diplomatiska insatser för att släta över skadan, säger Ranstorp.

Uttrycker sig hånfullt

Speciellt jobbigt för USA tror Ranstorp är det faktum att amerikanska diplomater i många fall uttryckt sig hånfullt om andra politiker – och om länder man normalt sett har omfattande samröre med.

– Mycket är ju smutsiga detaljer, godisbitar kring skvallerbordet kring amerikanska UD. Dokumenten ger en inblick i USA:s världsbild.

Kan skada

Magnus Ranstorp tror att publiceringen kommer att skada USA, och de personer som förekommer i korrespondensen.

– Jag såg tidigare att talibanerna meddelat att de kommer att gå igenom varenda fragment och straffa alla informatörer vars namn dyker upp. Utan tvekan kommer de som har vilja att straffa USA att studera dokumenten, säger han.

De 250 000 dokumenten kan även komma att användas för att få in inblick i hur USA arbetar med informationsinhämtning.

– Omfånget och detaljerna ger ju en bild av den enorma underrättelsesatsning USA har. Vid ett förhandlingsbord och vid diplomatiska interaktioner handlar det ju om att ha en informationsöverläge. USA spenderar enorma resurser och fokuserar på att skaffa sig just det.

Clinton flög i taket

Avslöjandet om att amerikanska diplomater beordrats att spionera på FN-anställda är en av punkterna som kommer att bli pinsam för landet.

– Jag kan tänka mig att Hillary Clinton flög i taket när hon läste det där, säger Magnus Ranstorp.

Någon som kan komma att råka illa ut för detta är Julian Assange, som sedan tidigare är internationellt efterlyst misstänkt för våldtäkt i Sverige.

– Det i sverige kanske inte är någonting mot vad som väntar i USA, om det är juridiskt försvarbart. Det finns säkerligen gråzoner som USA kommer fokusera extremt på för att statuera exempel.

Publicerad: