Michael Moore: Sverige älskar våldtäktsmän

Dokumentärfilmaren skriver brev till svenska regeringen

Sverige är ett drömland för våldtäktsmän.

Det skriver den världsberömde dokumentärfilmaren Michael Moore i ett raljant brev till den svenska regeringen.

Michael Moores hemsida. Klicka för större bild.
Michael Moores hemsida. Klicka för större bild.

Den ständigt kepsförsedde Moore har regisserat flera succédokumentärer om giriga försäkringsbolag, dålig vapenkontroll och George W Bush.

Nu ger han sig på Sverige.

Anledningen är den pågående utredningen av våldtäktsmisstankar mot Wikileaksgrundaren Julian Assange. Enligt Moore är den svenska utredningen bara ett svepskäl för att hjälpa USA att tysta Wikileaks.

”Ni älskar våldtäktsmän”

Som bevis för sin tes tar Moore upp det faktum att Sverige har flest anmälda våldtäkter i hela Europa, samtidigt som antalet fällande domar är förhållandevis få. Vidare lutar han sig mot siffror som säger att nio av tio anmälda våldtäkter aldrig hamnar i domstol.

”Message to rapists? Sweden loves you!” skriver Moore.

Baserat på de siffrorna slår Moore fast att det är fullkomligt okaraktäristiskt av Sverige att lägga ner så mycket energi på att ställa just Julian Assange inför rätta. Snarare är det uppenbart att det är amerikanska påtryckningar som gör att svenska myndigheter nu jagar just Assange, menar Moore.

Fallet ”stinker”

Han säger sig dock inte ha något emot att svenska polisen vill förhöra Assange. Men han säger att de i så fall borde flyga till England.

– Men det vore inte likt er, vore det? Att åka hela vägen till ett annat land för att utreda ett misstänkt sexualbrott när ni inte ens kan förmå er att gå ner på gatan till domstolen för att sätta fast de horder av anmälda våldtäktsmän ni har i landet, skriver Moore ilsket.

Han avslutar med att säga att hela fallet ”stinker” och att Sverige borde lägga ner försöket att få Assange utlämnad.

Aftonbladet har sökt justitieminister Beatrice Ask för en kommentar.

Publisert: