Sverigedemokraterna

Lago såg till att SD fick plats

Av: 

Eva Buskas

NYHETER

Nu får han hård kritik från oppositionen

S-toppen Anders Lago ger SD plats i nämnderna i Södertälje.

Trots att han inte behöver – och trots att SD inte kan fylla stolarna.

– Det är häpnadväckande, det går stick i stäv med alla utfästelser före valet, säger oppositionsrådet i Södertälje, Mats Siljebrand.

Sverigedemokraterna gjorde ett succéval i Södertälje och gick från två till fem mandat. För att ta platser i de viktiga nämnderna krävs dock sex mandat enligt kommunallagen och det såg länge ut som att SD skulle bli utan.

Men nu får de sina platser i alla fall tack vare kommunalrådet Anders Lago (S) som ibland omtalas som ny partiledarkandidat för Socialdemokraterna.

När frågan kom upp deklarerade han att han tänkte yrka för att platserna skulle fördelas proportionellt, utan att ta hänsyn till kommunallagen.

Får hård kritik

I dag klubbades de nya nämnderna i fullmäktige i Södertälje.

Men Anders Lagos agerande får hård kritik av oppositionen.

– Att Socialdemokraterna med Anders Lago i spetsen på det här sättet assisterar Sverigedemokraterna är häpnadsväckande. Det går stick i stäv med alla utfästelser före valet om att de "aldrig under några omständigheter kommer att samverka med SD", säger Mats Siljestrand oppositionsråd (FP).

”Viktigt ge SD plats”

Anders Lago säger till Aftonbladet att det är viktigt att ge SD plats för att kunna ta debatten med dem.

– De fick 7 procent i valet i Södertälje och vi anser att man måste behandla dem som ett parti som alla andra och ta debatten med dem inte bara i frågor som rör invandringspolitik och asylfrågor. Det är idiotiskt att göra Sverigedemokraterna till martyrer och ställa dem utanför, säger han.

Hur det blir med debatterandet är dock oklart. SD har nämligen meddelat att de inte kan fylla alla sina stolar. Alliansen som istället föreslagit att de skulle få de tomma stolarna anklagar nu Anders Lago för att använda debattargumentet som ett svepskäl.

– Det är en täckmantel för det egentliga skälet: att försvaga alliansen i Södertälje. Vi har ju haft en vågmästarsituation den gångna mandatperioden då inget block haft majoritet. Det har tvingat Lago och kompani till jobbiga budgetuppgörelser varje höst, säger Mats Siljebrand.

”Kan fylla sina platser”

Anders Lago menar dock att SD kommer att kunna besätta sina platser och tillbakavisar alla anklagelser.

– Det är klart att de kan fylla sina platser. De har ju fem personer i fullmäktige och ett antal ersättare, det handlar ju om att de borgerliga partierna ville lägga beslag på dem. Det är få i det här landet som tagit debatten med Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna som jag har gjort. Tyvärr hukar många andra partier, säger han.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna