Tjuvarna stal deras klappar

NYHETER

Dennis blev fotograferad med två poliser – sedan var påsarna borta

Foto: Poliserna och Dennis ler glatt in i kameran – då slog tjuvarna till.

Framför näsan på två poliser försvann tjuvarna med 6-årige Dennis Arians julklappar.

Han är inte ensam.

Julruschen är en guldtid för ficktjuvar, kortpirater och bluffmakare.

Här är farorna – och tipsen hur du bäst skyddar dig.

Foto: ingen kul jul Sara Adrians fotograferade sin son Dennis tillsammans med två poliser – då slog tjuvarna till och stal julklapparna de köpt.

I dag är lördag före jul - årets traditionellt tyngsta shoppingdag. Och en gyllene dag för ficktjuvar och stöldligor. Dennis och hans mamma Sara Arian hade precis köpt sina julklappar på köpcentrum Nordstaden i Göteborg i fjol när de drabbades. Det gick på ett ögonblick.

Fick tårar

Dennis drömmer om att bli polis och ville att mamman skulle ta en bild av honom mellan två poliser. Sara ställde i från sig påsarna med paket.

– När jag var klar och vände mig om var kassarna borta. Dennis fick tårar i ögonen, säger Sara Arian.

Dennis jul blev ändå räddad. Stölden uppmärksammades i radion och snälla lyssnare såg till att han fick sina julklappar.

– I år tänker vi inte lämna några julkassar obevakade och för säkerhets skull shoppar vi på ett lugnare ställe med mindre folk, säger Sara Arian.

”Ett smörgåsbord”

I år beräknas julhandeln omsätta 65 miljarder kronor. I detta penningflöde är ficktjuvar och bedragare särskilt aktiva. Ligor från Sydamerika, Sydeuropa och baltiska staterna kommer till Sverige för att stjäla av julklappshandlarna.

– Köpcentrum och överfulla gator är som smörgåsbord för dem, säger Peter Enell, chef för stöldgruppen på Citypolisen i Stockholm.

Ficktjuvarna jobbar alltid med att första distrahera – sedan, i ett obevakat ögonblick, slå till.

– Det finns massor av tricks. Det räcker med en huvudvridning så är brottet ett faktum, säger Enell.

Annika Sohlander