Assange stormar ut från intervju i CNN

Blir ilsk Julian Assange ville prata om de hemliga dokumenten om Irakkriget, inte om brottsmisstankarna mot honom i Sverige. Till slut lämnade han CNN:s intervju.
Blir ilsk Julian Assange ville prata om de hemliga dokumenten om Irakkriget, inte om brottsmisstankarna mot honom i Sverige. Till slut lämnade han CNN:s intervju.

Till en början flöt allt på.

Men sedan frågade CNN:s reporter Atika Shubert om brottsmisstankarna mot Julian Assange i Sverige.

Då lämnade Wikileaks grundare intervjun.

Han fick prata om de 66 081 icke-stridande personerna som stupade under Irakkriget.

Han fick berätta om hur kriget var ”ett veritabelt blodbad” jämfört med Afghanistan.

Han fick berätta om den personliga tillfredsställelsen i att de civila döda inte längre var anonyma, utan att de i och med Wikileaks avslöjande fick ett ansikte.

”Förpestar intervjun”

Det han däremot absolut inte ville prata om var Sverige.

– Jag kommer inte att prata om det i relation till det här ämnet, sa Julian Assange när Atika Shubert frågade om ”den juridiska situationen” som Assange hamnat i.

– Den här intervjun är om någonting annat. Jag kommer att tvingas lämna rummet om du fortsätter, om du förpestar den här mycket allvarliga intervjun med detaljer om mitt privatliv.

”Det äcklar mig”

Men CNN:s reporter hade svårt att släppa ämnet och fortsatte fråga Assange om hur misstankarna mot honom påverkar Wikileaks.

– Det äcklar mig, Atika, att du frågar om det här, säger han till reportern Atika Shubert.

Som återigen inte ger sig.

Utan fortsätter fråga om Sverige.

– Jag kommer att gå, säger Julian Assange för fjärde gången i intervjun.

– Jag kommer att gå om du förpestar det här allvarliga avslöjandet gällande över 100 000 döda med att fråga om detta.

När reportern återigen inte ger sig sträcker Julian Assange ut händerna i luften, säger ”Okej”, rycker av sig mikrofonen och lämnar rummet.

Anmäldes för våldtäkt

Det var när Julian Assange besökte Sverige i somras för att föreläsa om Wikileaks som han anmäldes för våldtäkt. Anmälan blev starten på en lång cirkus som rapporterats i hela världen.

En jouråklagaren anhöll Assange i hans frånvaro misstänkt för en våldtäkt och ett fall av sexuellt ofredande. Den anhållan hävdes dock av en ordinarie åklagare efter knappt ett dygn.

När åklagare Eva Finné granskat fallet beslöt hon att lägga ner anmälningen om våldtäkt och bara inleda förundersökning i ett fall av ofredande.

Pågår fortfarande

Senare beslutade dock överåklagare Marianne Ny att förundersökningen om våldtäkt ska återupptas. Dessutom skulle fallet som rubricerats som ofredande rubriceras som sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

Förundersökningen mot Assange för den misstänkta våldtäkten pågår fortfarande.

I går skrev Marianne Ny via Åklagarmyndighetens hemsida att ”Utredningsarbetet har gått vidare men fortfarande återstår några åtgärder att vidta före beslut. Det är inte möjligt att bedöma när beslut kan komma. Ett beslut kan ligga inom en nära framtid men det kan också dröja.”

Publisert: