Flera olyckor i snökaoset

Av: Eric Thorsson, Mikael Hellmyrs

Publicerad:
Uppdaterad:

En person klämdes fast efter olycka i Värnamo

BLIXTHALKA  Singelolyckan vid E4 vid Sätra, Gävle. En person fick föras till sjukhus.
Foto: Roger Nilsson
BLIXTHALKA  Singelolyckan vid E4 vid Sätra, Gävle. En person fick föras till sjukhus.

Årets första snöfall i södra Sverige har lett till mycket hala vägar på många platser söderut.

Ovanligt många olyckor har inrapporterats.

– Det är en hel del att göra nu på morgonen i södra Sverige, uppger Trafikverkets ledningscentral.

På Småländska höglandet har det fallit över en decimeter blötsnö under natten, enligt SMHI.

På vissa vägar är det på torsdagsmorgonen fortfarande mycket halt. I Vetlanda hamnade en bil på taket efter en avåkning i halkan. En person fördes till Höglandssjukhuset med lindriga skador.

På riksväg 27 mellan Växjö och Värnamo klämdes en person fast efter en singelolycka.

Underkylt regn

– Det är halt i södra och östra delarna av länet, där det har snöat. I Vetlanda körde en bil av vägen och landade på taket. Föraren fördes med ambulans till sjukhus för kontroll. Ett par centimeter snö har fallit och det frös även till på vägar i natt på grund av underkylt regn, säger Magnus Roman, informatör vid Jönköpingspolisen till Aftonbladet.

Ett tag rådde totalstopp i trafiken på riksväg 27 mellan Horda och Bor i samband med en trafikolycka strax efter halv fem på torsdagsmorgonen. Trafiken har släppts på igen.

– Det har snöat i flera timmar i Småland. Har det kommit så mycket kan det ligga kvar en bit in på dagen i morgon, säger Johan Lundgren, meteorolog på SMHI till TT.

Till sjukhus i ambulans

På väg 47 väster om Oskarshamn körde en bil av vägen vid femtiden, men ingen ska ha skadats.

– Det snöar och är dåligt väder, med blötsnö som fryser på, säger vakthavande befäl på polisen i Kalmar till TT.

Vid halv åtta-tiden på morgonen hade snöandet upphört och temperaturen låg kring nollan i Kalmarområdet.

I Skåne och Blekinge har totalt åtta olyckor rapporterats under natten och morgonen. På väg 19 vid Östra Göinge krockade två bilar varpå ambulans fick rycka ut. Trafiken stoppades. Enligt Skånepolisen har det dock inte varit några större trafikproblem.

Även i Västra Götaland har låga temperaturer i kombination med frost på vägar lett till olyckor. Under morgonen har ett 20-tal trafikolyckor inträffat, uppger polisen.

I Flatåsmotet körde en personbil in i en stolpe strax efter klockan 8. Enligt polisen har en eller två personer förts till Sahlgrenska sjukhuset i ambulans med okända skador.

"Det är en hel del att göra"

– Vi har haft en hel del olyckor under morgonen, fler än normalt, säger Ulla Brehm, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Trafikverkets ledningscentral i Kristianstad uppger att "det är en hel del att göra nu på morgonen i södra Sverige".

– Det har varit några olyckor mer än vanligt. Någon kan ha kört i diket eller in i mitträcken på grund av halkan som varit svårast i Kronobergs län, säger Paula Hannelind, vägtrafikledare vid Trafikverket.

Snö i kväll

Fram mot kvällen rör sig ett nytt lågtryck med regn in över Västkusten och norra Götaland. I Götaland förväntas regnet under natten till fredag övergå i snö.

Paula Hannelind ger några standardråd till bilister som ska resa söderut.

– Det är bra om man håller avstånden och anpassar hastigheten efter väglaget och efter rådande situationer som kan uppstå.

Publicerad: