Kaos i tågtrafiken – då satsar regeringen mindre

NYHETER

Oppositionen till hård attack mot regeringen

Tågen står stilla – då skär regeringen ner på järnvägen med miljardbelopp.

Nu går oppositionen till attack mot infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

– Det är en jäkla röra i tågtrafiken, säger Anders Ygeman (S).

När Catharina Elmsäter Svärd tillträdde som infrastrukturminister lovade hon att gå till storms mot tågkaoset vintertid.

– Man ska känna trygghet i att tågen kommer och går som de ska, sa hon till Aftonbladet då.

Nu, två månader senare, planerar hon rejäla nedskärningar i anslagen till järnvägen. För de kommande tre åren flyttas 2,2 miljarder kronor från järnvägen till väghållningen.

Satt fast på tåg

– Det är väldigt märkligt att det första hon gör är att ta bort 2 , 2 miljarder kronor från järnvägen och lägga det på vägar, när man har erfarenhet från förra vinterns tågkaos, säger trafikutskottets ordförande Anders Ygeman (S).

I tisdags bereddes frågan i trafikutskottet i riksdagen. Men ministerns egen partikamrat, Jan-Evert Rådhström, M, vice ordförande i utskottet fanns inte på plats på mötet. Han satt själv fast på ett tåg mellan Sunne och Stockholm.

– Det var personalbrist på tåget, det var alltså inte fel på varken kraftförsörjningen eller infrastrukturen i det fallet, säger han till Aftonbladet.

En tillfällig omfördelning

Jan-Evert Rådhström hävdar att det inte handlar om några nedskärningar totalt sett, utan bara en tillfällig omfördelning mellan väg och järnväg.

– Det har att göra med hur investeringsprojekt ligger i tiden. Ibland är det vägprojekt som blir färdiga som kräver stora pengar och ibland är det järnvägsprojekt. Det kan slå fram och tillbaka från år till år, men över tid har vi ingen minskning på järnvägssidan, säger han.

Efter kritik från Trafikverket gav näringsdepartementet i går klartecken till att verket kan avhjälpa en del av de akuta problemen genom att omfördela 500 miljoner inom sin egen budget och lägga på underhåll under 2011.