Nyheter

Julian Assange får stanna i häktet

Av: 

Susanna Vidlund

Torbjörn Ek

William Svärd

NYHETER

Domaren avböjde erbjudanden om borgen

LONDON/STOCKHOLM. Julian Assange, 39, får stanna kvar i häktet till den 14 december.

Det beslutade en domstol i England i dag.

Aftonbladet bevakar förhandlingarna på plats.

Klockan 15.00 började förhandlingarna där Julian Assange och hans London-baserade advokater deltog. En av dem bar en blå slips med röda dödskallar och benknotor som formar ett pirattecken.

Julian Assange gav ett lugnt och självsäkert intryck när han kom in i rätten 15.09, klädd i vit skjorta. Han ville först inte uppge någon bostadsadress.

– Är det för post eller andra skäl? frågade han och gav rätten en postadress.

– Nu skapar du onödiga problem för dig själv, svarade domaren Howard Riddle.

Assange som åter har blont, nyklippt hår svarade då med att på en papperslapp uppge en bostadsadress i Victoria, Australien.

Samtycker inte

Assange fick slå sig ner bakom en glasruta i rättssalen och en representant för den svenska åklagarmyndigheten läste upp punkterna han misstänks för. Assange blev sedan tillfrågad om han ger sitt samtyckte till att bli utlämnad.

– Jag förstår, men jag samtycker inte, sade Assange.

Åklagaren argumenterade för att Assange måste kvarstå i polisens förvar. Enligt åklagaren innebär Assanges "nomadiska livsstil en flyktrisk trots att han i dag överlämnat sig själv".

– Han samarbetar inte och vägrade inledningsvis att lämna fingeravtryck och dna-prov, sade åklagaren.

– Han har tillgång till pengar via donationer till Wikileaks webbsajt, och ett stort internationellt kontaktnät.

Åklagaren hänvisade också till Assanges personliga säkerhet.

Slätade över adress-miss

Efter det tog Assanges advokat till orda:

– Trots mediahysterin handlar det här inte om Wikileaks. Han har inga tidigare domar och har idag överlämnat sig frivilligt.

Enligt advokaten stannade Julian Assange i Sverige i 40 dagar i väntan på att bli förhörd.

– Han bad om lov att lämna Sverige och fick det av den svenska åklagaren Marianne Ny. Han flydde inte på något sätt från Sverige.

Sedan försökte advokaten rädda den lite märkliga situation som uppstod när Assange först inte ville uppge en adress.

– Han har inte på något sätt gömt sig. Han har bott på samma ställe under två månader och på ett annat ställe de senaste tre veckorna . Det är på grund av all uppmärksamhet som vi inte vill offentliggöra adresserna. Det var ett rent missförstånd när han tidigare uppgav en postbox.

Flera vill betala borgen

Försvararen föreslog ett eget alternativ till att Assange ska vara häktad.

– Hans pass är redan hos polisen. Ni får hans adress, och personen som han bor hos är här i dag och kan gå i god för honom. Ni kan ge honom fotboja och kräva att han dagligen rapporterar till polisen.

Ett antal personer erbjöd sig också att betala mellan 10 000 och 20 000 pund i borgen för Assange, som en försäkran för att han inte skulle lämna landet om han skulle slippa vara häktad.

Personerna är bland andra den pensionerade advokaten Jeffrey Davis Stares, professor emeritus Patricia David, journalisten John Pilger, filmregissören Ken Loach och skribenten Jamal McCaan.

Ingen av dem säger sig känna Assange personligen, men vill ändå ställa upp med pengarna, sammanlagt omkring en miljon svenska kronor.

Får stanna kvar i häktet

Domaren tog sedan till orda och konstaterade att Assange inte har några tidigare domar och att han överlämnade sig frivilligt.

– Det sägs att Assanges nomadiska livsstil gör att han inte har någon adress, men nu visar det sig att han har haft en adress i tre veckor och att försvaret kan förse oss med adress och personlig försäkran.

Trots det beslutade domaren sedan att Assange får stanna kvar i häktet till den 14 december, då en ny förhandling ska hållas. Risken för flykt är allt för stor, enligt rätten.

– Det här fallet handlar inte om Wikipedia (domaren säger fel, han menar Wikileaks, red anm), det handlar om extremt allvarliga anklagelser från två personer om tre olika händelser.

”Wikileaks fortsätter”

Efter förhandlingarna fördes Julian Assange ut bakvägen och fördes i väg en en bepansrad fångtransport. Han kommer nu förmodligen att föras till fängelset i Wandsworth i södra London, uppger en polis från Scotland Yard för TT.

Samtidigt höll hans advokat ett anförande inför pressuppbådet utanför domstolen. Advokaten verkade vara inriktade på att fallet ska handla om Wikileaks och inte enbart våldtäktsanklagelserna.

– Det här är olyckligt men Wikileaks fortsätter.

Han sade också att han trodde att rätten blivit imponerad över att flera ansedda personer visade sitt stöd för hans klient och var beredda att ställa upp med pengar till borgen.

– Jag tror att en mängd personer från hela världen nu också kommer att visa sitt stöd. Väldigt många är övertygade om att anklagelserna mot honom är löjliga och det gör jag med.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter