Varning om isläget nådde inte fartygen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sjöfartsverket kritiserar befälen på de fastfrusna fartygen i Östersjön för att ha kört vidare trots varningar. Men Viking Lines vd menar att informationen aldrig nådde fartygen och vill se en förbättring av systemet.

Minst två av de fartyg som senare fastnade hade fått rådet att undvika det isdrabbade området, enligt Sjöfartsverkets isbrytningsenhet. Samtalen skedde över fartygens radio och ska ha kunnat höras av samtliga fartyg, säger Ulf Gullne, chef på isbrytningsenheten.

– Det är varje fartygs skyldighet att ta reda på all information som går. De borde ha ropat upp isbrytarna och då fått rådet att undvika att gå igenom den vägen, säger han.

Ingen information

Men fartygen Amorella och Isabella fick inte någon tidig varning om det riskabla isläget, uppger Viking Lines vd Jan Kårström. Han avvisar uppgifterna från Sjöfartsverket om att information gick ut redan innan de båda fartygen fastnade.

– Vår besättning lyssnade av alla kanaler som de skulle. De fick heller inget meddelande via mobiltelefon. Först på eftermiddagen kom beskedet, men då satt fartygen redan fast sedan två timmar tillbaka, säger Jan Kårström.

Viking Line vill nu ta initiativ till ett möte mellan Sjöfartsverket och rederierna för att diskutera hur informationsutbytet ska ske i framtiden.

Enligt Ulf Gullne på Sjöfartsverket går myndigheten i första hand ut med rekommendationer, som fartygen själva får välja att följa. Navigationsvarningen gick ut först när flera fartyg gick emot rekommendationen. Han anser att alla befälhavare bör ha varit medvetna om riskerna med att köra genom området.

20 fartyg kvar

På fredagskvällen satt 20 lastfartyg fortfarande fast i isen på Östersjön. Tolv av dem låg utanför Sundsvall och åtta utanför Gävle. Vid 19.30-tiden hade isbrytarna Atle och Ymer börjat arbeta med att få loss fartygen – ett arbete som beräknades pågå under hela natten.

Isen på Östersjön väntades ställa till med fortsatta problem för Finlandsfärjorna i helgen. Silja Tallink ställde in två turer mellan Stockholm och Åbo på fredagskvällen, samt ytterligare en på lördagsmorgonen. Alla Viking Lines dagskryssningar till Åland ställs in på lördag och söndag. Övriga färjetrafik beräknas gå som vanligt.

Till helgen väntas avtagande vind, vilket kan underlätta för trafiken.

– Det blir lugnt och fint väder som inte alls liknar det som varit. I natt släppte ispressen i och med att vinden avtog, säger Torbjörn Grafström på SMHI:s istjänst.

TT

Publicerad: