Nyheter

Efter kritiken: Facebook inför nya säkerhetsinställningar

Av: 

William Svärd

Så ser de nya sekretessinställningarna ut. Tanken är att det ska bli mer lättöverskådligt att se vem som kan se vilken information på ens sida.Klicka på bilden för att se den större!

NYHETER

Efter den senaste tidens hårda kritik av Facebooks säkerhetsbrister backar jätten.

Under en presskonferense i kväll visade grundaren Mark Zuckerberg de nya, förenklade sekretessinställningar som ska blidka kritikerna.

Så ser inställningspanelen ut om man klickar på anpassa. Det är snarlikt den tidigare modellen.Klicka på bilden för att se den större!

Den senaste tiden har det stormat kraftigt kring Facebook, och flera säkerhetsluckor i de komplicerade sekretessinställningarna har avslöjats.

De nya inställningarna – som ska införas inom kort – har en betydligt förenklad överblicksvy för den som inte vill engagera sig i detaljkontroller.

– Sektretesskontrollen hade blivit för komplex för att människor ska känna att de har kontroll över sin information, säger Facebooks grundare Mark Zuckerberg självkritiskt.

Väljer mellan ”paket”

Istället kan man nu välja mellan att acceptera Facebooks rekommenderade inställningar eller ett av fyra ”inställningspaket” där man exempelvis säger att all information ska vara privat eller offentlig (se stora bilden).

– Vi har förstått att människor vill ha ett enkelt sätt att kontrollera vilken information som kan läsas av andra.

Den som vill finjustera inställningarna kan gå in och göra så med reglage precis som tidigare (se bild till höger).

På en del konton har de nya inställningarna redan slagit igenom, övriga justeras den närmaste tiden.

Alla användare kommer att informeras om förändringarna genom en stor ruta som dyker upp på startsidan med en förklaring till hur de nya inställningarna fungerar. Enligt Zuckerberg är det ett av ytterst få tillfällen då Facebook informerar användare på det sättet, vilket är tänkt att ge en fingervisning av hur allvarligt man tagit kritiken.

Även i de nya inställningarna finns valen ”alla”, ”vänner” eller ”vänners vänner” kvar som val för vilka som tillåts se olika typer av information. Den stora skillnaden är att det hela nu blir mer lättöverskådligt.

Komplicerade inställningar

Karusellen kring Facebooks sekretessinställningar började på allvar i vintras när nätverket införde nya inställningskontroller.

Användarna var plötsligt tvungna att göra en lång rad val om vilken information på den personliga sidan som ska vara tillgänglig för ens vänner, för vänners vänner eller för alla.

Grundinställningen var lite olika beroende på vilken information det rörde sig om.

Många tyckte att inställningarna var för komplicerade och bara rörde till det. Och inte blev det lättare när Facebook gjorde ytterligare förändringar i slutet av april som innebar att mer information var synlig för alla på webben.

Massiv kritik

Det har bland annat visat sig att statusmeddelanden som användarna trodde var privata har kunnat läsas av i stort sett vem som helst i hela världen – om man inte ställt in sin Facebooksida på rätt sätt.

– Det är inte så vi vill att sajten ska fungera. Det finns saker som är bra att dela med sig av och andra som inte är så bra att dela med sig av, säger Zuckerberg nu.

I flera länder har det startats utredningar av hur Facebook hanterar privat information. Enligt det norska konsumentverket fråntas användarna grundläggande rättigheter när de blir medlemmar på sajten.

Mark Zuckerberg har tidigare sagt att han är medveten om synpunkterna, och att förändringar är på gång.

Under presskonferensen förklarade han att själva grundtanken med Facebook är öppenhet.

– Människor vill dela med sig och ha kontakt med sina vänner och människor omkring sig. När man har kontroll över vad man delar med andra vill man dela med sig av mer. Och när man gör det blir världen öppnare och sammankopplad.

De nya förändringarna går dock inte så långt som många har krävt, det vill säga att grundinställningen är att all information är privat och man aktivt måste välja att dela med sig av till andra.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: