Birgitta Ohlsson

Birgitta Ohlsson ny EU-minister

Av: 

Johanna Melén

Erik Wiman

NYHETER

Folkpartisten Birgitta Ohlsson tar över EU-ministerjobbet efter Cecilia Malmström.

Utnämningen tillkännagavs på tisdagen av statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Jag tror att svenska folket väntar sig en tydlig EU- politik, säger den nya ministern om sitt nya jobb.

Redan i förra veckan kunde Aftonbladet avslöja att Birgitta Ohlsson var en av huvudkandidaterna till att ta över jobbet som EU-minister.

På tisdagsförmiddagen tillkännagavs valet.

– Vi har i dag förordat Birgitta Ohlsson till ny EU-minister, sa Fredrik Reinfeldt under en pressträff i Rosenbad.

”Viktigt verktyg”

Statsministern lät förstå att regeringen vill ha en minister som förankrar EU i Sverige. Själv sa Ohlsson så här om sitt nya jobb:

– Något som jag har lärt mig under mina år i EU är att EU är ett av de viktigaste politiska verktygen för Sverige. Det kommer att vara svårt att fylla upp Cecilia Malmströms stol med all hennes kompetens.

Birgitta Ohlsson säger att hon ser fram mot valrörelsen och hoppas at blockens olika syn i EU-frågan kommer att tydliggöras i debatten.

– Jag tror att svenska folket väntar sig en tydlig EU- politik.

När fick du frågan?

– Jag fick frågan för ungefär en vecka sedan när jag var på väg till Auschwitz i Polen för Förintelsens minnesdag.

Vad svarade du?

– Jag ringde upp min make och vi diskuterade lite fram och tillbaka. Men jag kände mig trygg och kände att det här är en utmaning som jag vill ta.

Det har ifrågasatts om du kan bli minister eftersom du ska föda barn. Hur ser du på det?

– Jag tycker att år 2010 så ska ingen kvinna som är politiskt aktiv behöva välja mellan att bli mamma och minister. Vi lever inte på 1950-talet längre. Det är viktigt att se att många av oss lever med moderna män som inte är dinosaurier, utan har en modern uppfattning om att vara aktiva fäder. Jag tror att det kommer gå utmärkt. Det kommer att bli väldigt väldigt tufft, men jag har bra familj och bra medarbetare.

Du har tidigare sagt att du gärna vill bli EU-minister. Hur känns det i dag när du blir utnämnd?

– Man känner sig förväntansfull och pirrig och det är en jättestor utmaning. Men jag är väldigt glad och jag tycker det är bra att fler kvinnor öppet säger att de är intresserade över makt och inflytande.

Vad tycker du om regeringens vårdnadsbidrag?

– Det är ingen hemlighet att jag är väldigt kritisk mot vårdnadsbidraget, men jag är en del av regeringen nu och då får jag acceptera det som alla andra.

Kommer du kräva att vårdnadsbidraget rivs upp?

– Det är en diskussion som förs i partierna och den frågan får du nog ställa till Jan Björklund. Jag är en del av ett kollektiv i regeringen nu.

”En erfaren politiker”

Folkpartiledaren Jan Björklund beskriver Birgitta Ohlsson som kunnig och erfaren i utrikespolitiken.

– Birgittas politiska engagemang tog fart i samband med ja till EU-kampanjen 1994. Hon har gjort sig känd för kampen för demokrati, mänskliga rättigheter och uppfattningen att Sveirge bör vara medlem i Nato. Hon är en skicklig politiker och har hög integritet, säger Björklund.

Birgitta Ohlsson var tidigt favorit som EU-minister, en av de fyra regeringsposter som Folkpartiet fått. Bland annat har hon starkt stöd internt. Men enligt medieuppgifter var Ohlsson aldrig partiledaren Jan Björklunds favorit.

Oenighet om FRA

Skälet skulle vara att hon vid flera tillfällen gått emot partilinjen i riksdagen, bland annat när FRA-lagen drevs igenom förra sommaren.

– Det är inte jättekul när ledande riksdagsledamöter går ut och offenltigt kritiserar den linje som partilinjen har enats om. Men den lagstiftning som blev resultatet blev bättre än vårt ursprungliga förslag, är Björklunds kommentar på tisdagen.

– Det är ett tecken på ett modernt ledarskap att utse personer som inte alltid tycker exakt som man själv tycke.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Birgitta Ohlsson

ÄMNEN I ARTIKELN

Birgitta Ohlsson