Väder

Kallaste vintern på 50 år

Av: 

Josefine Hökerberg

NYHETER

Växjö har inte haft så många sammanhängande dagar med minusgrader sedan 1947

Kylan har varit extrem. En del orter har haft den kallaste vintern på 50 år. Till och med i storstäderna har snön vräkt ned.

Gävle och Linköping har inte haft så kalla temperaturer sedan 1966. I södra och mellersta Sverige får man gå tillbaka till 1987 för att uppleva en lika kall vinter som årets.

– Det har varit betydligt kallare än normalt i södra och mellersta Sverige, säger Johan Groth, meteorolog vid vädertjänsten Storm.

Håller i sig

Och till skillnad mot tidigare år håller kylan i sig.

– Växjö har inte haft så många sammanhängande dagar med minusgrader sedan 1947. Det är spektakulärt. I resten av södra och mellersta Sverige måste man gå tillbaka till 1980- och 1990-talet för att hitta så långa sammanhängande perioder av minusgrader som vi haft i januari, säger Johan Groth.

Unikt är också att det snöat på så många håll i landet – och att snötäcket ligger kvar. Den slaskvane storstadsbon har i vinter skämts bort med snötäckta gator och träd.

– Göteborg, som nästan aldrig har snö, har i januari haft ett större snödjup än 10 centimeter. Det är mycket ovanligt, säger Johan Groth.

Nya snöfall på väg

I genomsnitt har det varit cirka fem till sex grader kallare än normalt i södra och mellersta Sverige. I nordligaste Norrland har temperaturen däremot legat över den normala.

Veckan bjuder på nya snöfall i norra och södra Sverige.

– Vintern håller i sig, men rysskylan är på väg bort. Nu blir det mer normala vintertemperaturer, säger Johan Groth.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Vädret i Sverige - Lokala Väderprognoser | SMHI
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder