Cameron tvingas kavla upp ärmarna

NYHETER

Överklasslyngeln som kan få styra England

Foto: David Cameron är familjen Borwicks favorit.

LONDON. De senaste två åren har David Cameron vant sig vid tanken på att enkelt och bekvämt segla in på 10 Downing Street.

Plötsligt är det inte självklart längre.

Cameron måste kavla upp ärmarna och kämpa.

Det gör han. Bokstavligen.

När hans Jaguar anländer till hälsocentret i Dagenham har bilen knappt hunnit bromsa in förrän Cameron flyger ut ur baksätet med uppkavlade skjortärmar och ett brett leende.

Han kastar sig över människorna som står närmast och skakar med eftertryck deras händer för att sedan slänga upp nävarna i en förtida segergest.

Utanför grindarna står främlingsfientliga partiet BNP och demonstrerar mot Cameron. De buar och ropar ut slagorden från en megafon. Spektaklet verkar inte bekomma Cameron det minsta. Han ägnar inte häcklarna en blick.

Magisk gräns

Cameron vet att han de här sista dagarna i valrörelsen måste utstråla självförtroende och segervisshet för att komma över den magiska gränsen då han får egen majoritet och kan bli landets nye premiärminister. Får han 40 procent av rösterna klarar han det. Blir det mindre är hans enda chans att regera tillsammans med liberaldemokraterna.

Valvinden har åter vänt till Camerons fördel efter den sista TV-debatten i torsdags som han vann klart i folkets ögon. Men räcker det?

Förmodligen ångrar Cameron i dag att han gick med på att låta liberaldemokraternas Nick Clegg delta i debatterna. Första direktsända drabbningen vände helt upp och ner på förutsättningarna när Clegg vann det brittiska folkets hjärtan.

En chock för Cameron som ända sedan Tony Blair lämnade över rodret till Gordon Brown konstant legat en bra bit över 40 procent i opinionsmätningarna. Frågan har inte varit om Cameron skulle ta över utan när.

Vädrat ut

Cameron har varit förnyaren som vädrat ut den unkna doften av gammelkonservatism efter Margaret Thatcher. Efter samma modell som Fredrik Reinfeldt i Sverige har han omvandlat de konservativa till ett modernt parti som både vill sänka skatter, skapa jobb, bygga ut sjukvården och rädda miljön. Åtminstone har de fått väljarna att tro det.

Så dök Clegg upp snodde titeln "britternas Obama" och med den tio procent av de konservativa väljarna.

Cameron har ägnat den senaste veckan åt att slå tillbaka.

Han och Clegg är jämngamla. De är lika på många sätt. Tidningen The Independent hade häromdagen en förstasida med halva ansiktet av vardera. De var nästan omöjliga att skilja åt.

Skillnaden är tydligare när man ser dem i aktion.

Maktlystnad

Cameron brinner. Är det av maktlystnad eller iver att hjälpa människor?

Ögonen glöder. När han pratar finns en underton av otålighet och aggressivitet.

Han behärskar totalt rummet där ett 50-tal läkare och sjuksköterskor samlats.

I uppkavlade skjortärmar håller han ett kort tal innan han låter folk ställa frågor. Han dirigerar allting själv. Han delar till och med ut mikrofonerna.

Budskapet är att det är han som bestämmer och inte några rådgivare.

Medan han lyssnar står han med händerna i sidan. Han ser rätt vanlig ut i sina svarta jeans och ljusa skjorta. En bit av en bortslagen tand ger honom en busig look när han ler. Huden är slät. Han ser ung ut.

Ordet svarslös verkar inte finnas i hans vokabulär.

Överklass

Cameron har genom åren haft svårt att skaka av sig bilden av sig själv som en uppnäst överklassyngling. Hans pappa var en rik finansman och David gick på landets bästa skolor. Har en examen från Eton och Oxford.

Den här dagen är det inte mycket av överklass över Cameron. Han känns mer som en kontrollerad slugger från East End. Precis som Brown kämpar Cameron också för sitt politiska liv. Vinner han inte övertygande väntar en enorm besvikelse inom partiet.

Cameron är något så ovanligt som en konservativ partiledare som med trovärdighet kan prisa och säga att han tänker satsa på den offentliga sjukvården. För några år sedan drabbades familjen Cameron av en tragedi. Deras son Ivan föddes så fysiskt och mentalt handikappad att han behövde uppsikt dygnet runt.

Kontrakt

– Sjukvården har gjort fantastiska saker för min familj, säger Cameron med darr på rösten. NHS ska inte drabbas av nedskärningar. Tvärtom ska vi satsa mer.

För att visa att han menar allvar plockar Cameron fram ett papper, ett kontrakt med väljarna.

– Jag vet att ni är misstänksamma mot allt politiker säger så jag tänker skriva på det här kontraktet. Har jag inte upppfyllt löftena om fem år från sina kasta ut oss från makten.

Ivan dog förra året, sex år gammal.

De största ovationerna får Cameron efter en fråga från en man som blivit knivskuren och fått vänta så länge på ambulans att han aldrig blir helt återställd. Förövaren kom undan med villkorlig dom.

Förförda

– Alla som döms för ett knivbrott ska få fängelsestraff om vi kommer till makten, slår Cameron fast till dånande applåder.

Efteråt är det många som är förförda.

– Han är helt annorlunda än Brown, säger läkaren Madhu Pathak. Trots att det är första gången jag träffar honom känns det redan som jag känner Cameron.

På fredag kan han vara landets nye premiärminister. Han kunde lika gärna vara en väldigt duktig dammsugarförsäljare.

19.00: Chatta med familjen McCrudden