Nyheter

”Du måste ta ansvar för hur Sverige ser ut i dag”

Av: 

Malin Axelsson

NYHETER

Sahlin till Reinfeldt i kvällens direktsända tv-debatt

Jobbskatteavdraget fick kvällens debatt mellan Mona Sahlin (S) och Fredrik Reinfeldt (M) att hetta till.

– Du är rädd för att stå för det du tyckte när du var yngre, att det är häftigt att betala skatt, säger statsministern.

De två partiledarna möttes i en duell i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen, samma dag som oppositionen presenterat sin skuggbudget.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gick till attack mot att 69 av 71 miljarder i skattesänkningar blir kvar om de rödgröna vinner valet.

– En sak är anmärkningsvärd. År ut och år in, månad ut och månad in, dag ut och dag in har vi kritiserats för våra inkomstskattesänkningar, att de är orättvisa, säger han.

"Går inte att backa klockan"

– Vi hade inte gjort jobbskatteavdraget om det hade varit en rödgrön regering, nu går det inte att backa klockan. Men det har inte blivit jobb av detta, det har skapat ökade klyftor, säger Mona Sahlin.

Fredrik Reinfeldt undrar varför Mona Sahlin inte tar bort jobbskatteavdraget om hon vinner valet.

– Säg som det är, du har ju accepterat skattesänkningarna. Det är klart du kan ta bort jobbskatteavdraget om du vinner majoritet, men du är rädd för att stå för det du tyckte när du var yngre, att det är häftigt att betala skatt, säger han.

Mona Sahlin håller inte med:

– Jag tycker att du och jag ska tycka att det är häftigt att betala skatt för vi får betala mer om det blir en rödgrön regering, svarar hon.

"Arbetslinje eller bidrag"

Förhållandet till bidrag är något som starkt skiljer de båda blocken åt. De rödgrönas budget ger bland annat höjd sjukpenning, höjd a-kassa och sänkt a-kasseavgift.

Fel, anser statsministern.

– Svenska folket måste ställa sig frågan: Vad är det som bygger Sverige starkt, är det arbetslinje eller bidrag? säger han.

– Där du ser dem som inte jobbar, ser jag människor som har förlorat jobben, som behöver stöd och utbildning för att komma tillbaka, säger Mona Sahlin.

Hon tycker att alliansens politik har lett till stora klyftor och riktar sig till Fredrik Reinfeldt:

– Du regerar och du måste ta ansvar för hur Sverige ser ut i dag.

Höjd skatt utan fackmedlemskap

Ett räkneexempel som Aktuellt presenterar visar att en ensamstående tvåbarnsmamma med 25 000 kronor i månaden får + 320 kronor per månad med de rödgrönas alternativ, medan ett par med 25 000 kronor respektive 50 000 kronor i månaden får - 643 kronor per månad.

Debattledaren: Ingen av dem som tjänar under 40 000 får höjd skatt har ni sagt, blir det så?

– Är man inte med i facket får man höjd skatt på 100 till 150 kronor. Det är smart, rimligt och rättvist, säger Mona Sahlin.

Fredrik Reinfeldt duckar för frågan om alliansen kommer att höja bensinskatten. Till sist säger han:

– Det tänker jag lämna besked om i ett finansierat och färdigt valmanifest i augusti.

Publisert: