Tog 7,7 miljoner från hjälporganisationer

avOisin Cantwell

Johan af Donner riskerar ett långt fängelsestraff

1 av 2 | Foto: Foto: MARCO GUSTAFSSON
Misstänks Johan af Donner sparkades som kommunikationschef på Röda korset efter misstankar om att han svindlat organisationen på mångmiljonbelopp. Nu riskerar han flera års fängelse.

Åtalet mot den sparkade kommunikationschefen Johan af Donner, som riskerar flera års fängelse för sin mångmiljonsvindel, är rimligen ingen munter läsning för Röda korsets högsta ledning.

Fakturorna blev bara större och konstigare och Donners leverne allt mer extravagant utan att de högsta cheferna reagerade.

Frågan är inte om förtroendet för Röda korset har skadats – frågan är i vilken utsträckning.

Chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten mot korruption lämnade i går in sin över 1 000 sidor tjocka förundersökning till Stockholms tingsrätt.

Johan af Donner har erkänt mycket av det åklagaren påstår, nämligen att han som kommunikationschef på först Cancerfonden och sedan Röda korset lurat till sig miljoner genom åren.

Han har tillsammans med två medåtalade ägare till reklam- och tryckeriföretag skickat bluffakturor fram och tillbaka på sammanlagt 7,7 miljoner, pengar som de sedan ska ha delat på.

Såg inte varningslamporna

Det är svårt att förstå varför en man med en månadslön på 65 000 riskerar hela sin tillvaro genom att stjäla de pengar som svenska folket skänker till offer för krig och katastrofer.

Det är lika konstigt hur Röda korsets ledning kunde undvika att se de blinkande varningslamporna.

Det är märkligt att Donner över huvud taget blev anställd på Röda korset. Han arbetade där redan på 90-talet och misstänktes då för att ha använt ett företagskort privat. Dessutom kom flera anonyma brev till ledningen med tips om att han ”agerade olagligt”.

Men de nuvarande cheferna kollade inte upp Donners förra sejour när de rekryterade honom.

Styrelsen har fått kritik

Ledningen reagerade inte heller på att han hade råd med en bostadsrätt på 261 kvadrat i Stockholms innerstad, hyrde stort lantställe och dessutom körde Jaguar och skickade sin son till internatskola.

Det är inte förvånande att Röda korsets egna mätningar visar att antalet svenskar som har stort förtroende för organisationen minskat från 40 till 25 procent.

Styrelsen har fått kritik för bristande intern koll och det varnas för att även andra hjälporganisationer kan skadas av härvan.

Christer Zettergren, Röda korsets generalsekreterare, sa i går att han hoppas och tror att organisationens rykte återupprättas.

Han påpekade att Röda korset inom två dygn efter Haiti fått in 2,6 miljoner, vilket är nytt rekord.

Ett rekord som dock möjligen säger mer om svenskarnas vilja att hjälpa offren för katastrofen än om förtroendet just nu för Röda korset.