Wolfgang Hansson

Väljarna straffade Obama för ekonomin

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Risk för ny stjärnsmäll i kongressvalet i november

För man över nederlaget i boxningstermer har Barack Obama åkt på en stående räkning efter en riktig stjärnsmäll.

Också ett sätt att fira ettårsdagen.

I kongressvalet i november riskerar han och demokraterna en ny propp.

Förlusten av Ted Kennedys senatorsplats är en extrem händelse. Utan konkurrens Obamas svåraste motgång som president.

Massachusetts är USA:s mest liberala delstat där Obama vann presidentvalet med 25 procents övervikt. Delstaten har inte röstat fram en republikansk senator på 38 år.

Högljudd protest

Demokraterna förlorade inte valet till ett republikanskt stjärnskott. Tvärtom till en relativt okänd och klassiskt konservativ i Scott Brown.

Förlusten kom trots att Obama personligen ryckte ut och sista minuten-kampanjade för demokraternas kandidat.

Resultatet kan inte ses som annat än en högljudd protest från väljarna. De är otåliga och missnöjda med Obamas och demokratiska partiets politik.

Obama straffas för den ekonomiska krisen och den höga arbetslösheten i USA. De enorma summor som satsats för att få ekonomin på fötter har hjälpt bankerna och de stora finansbolagen men ännu gjort väldigt lite för vanliga människor.

Fler amerikaner tvingas i dag flytta från sina hus därför att de inte klarar av att betala sina lån än när krisen bröt ut. Fler förlorar sina jobb.

Svårt få igenom hjärtefrågor

Obama straffas också för en sjukvårdsreform som väljarna inte riktigt begriper och som många av dem tycker luktar socialism.

Om Obama inte lyckas övertyga väljarna i landets mest liberala delstat om vikten av en allmän sjukförsäkring hur ska han då kunna övertala någon?

Valresultatet dödar inte sjukvårdsreformen men det blir mycket svårare att få igenom Obamas viktigaste vallöfte när demokraterna förlorat sin absoluta majoritet i senaten.

Utan den majoriteten blir det svårare för Obama att få igenom alla sina politiska hjärtefrågor, exempelvis en tuffare klimatlagstiftning.

Att nederlaget kommer på dagen ett år efter att Obama flyttade in i Vita Huset är extra förnedrande för honom och en vitamininjektion för republikanerna.

Framförallt är valresultatet dåliga nyheter inför kongressvalen i början av november. Att den sittande presidentens parti i viss mån "straffas" är hör till spelet. Resultatet i Massachusetts och två andra fyllnadsval indikerar att det kan bli brakförlust för demokraterna i november.

Omtyckt utomlands

Då ska hela representanthuset och en tredjedel av senaten väljas om.

I värsta fall kan Obama få en fientlig kongress emot sig. Något som hotar hans chanser till återval 2012.

Hur kunde det bli så här?

Förutom ekonomin tror jag fredspriset blivit en rejäl kvarnsten runt halsen. Amerikanerna är inte stolta över priset. Många tycker istället det tyder på att Obama är för mjuk.

När en amerikansk president är älskad och omtyckt utomlands brukar det få motsatt effekt på hemmaplan. Det gör amerikanerna misstänksamma.

Jobbar Obama för oss eller för världen?

Publisert: