Flera döda i talibanattack

Av: Carina Bergfeldt, TT-AFP-Reuters

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera människor har dödats i en massiv talibanattack i Kabul.

Mellan tjugo och trettio självmordsbombare uppges ha varit inblandade.

Attacken är en av de värsta i staden på mycket länge.

Rök över Kabul efter explosioner.

Explosioner och skottlossning hördes tidigt i morse i Afghanistans huvudstad Kabul – samtidigt som några av president Hamid Karzais nya ministrar till regeringen svors in. En talesman för talibanerna som nyhetsbyrån AFP talat med hävdade att tjugo självmordsbombare befann sig i Kabul, och att deras uppdrag var att attackera presidentpalatset, finans-, justitie- och gruvdepartementen, centralbanken samt Serena Hotel – Kabuls enda femstjärniga hotell.

Omfattningen av de här attackerna är ännu inte kända, men än så länge har ett barn, en polis och en soldat bekräftats vara döda. Det ska även finnas minst 28 personer som skadats.

Två raketer och en sprängladdning

Samtidigt rapporterar vittnen att två män i "självmordsvästar" under morgonen legat i eldstrid med afghansk säkerhetspersonal.

Enligt uppgifter till Reuters rör det sig om två raketer som skjutits in i Kabul plus ytterligare en separat sprängladdning som exploderat. En av explosionerna ska ha inträffat nära presidentpalatset.

Rök nära centralbanken

Människor som befann sig i området nära presidentpalatset sprang, enligt vad ögonvittnen uppger för nyhetsbyrån AFP, därifrån när de hörde en explosion som följdes av skottlossning.

– Jag såg rök komma från en byggnad nära centralbanken och presidentpalatset, och jag såg minst en skadad person, uppgav ögonvittnet Bahram Sarwary för AFP.

Svenske Magnus: ”Vi är inte målet”

Magnus Forsberg, informatör på Svenska Afghanistankommittén i Kabul, tror att siffran på angivna självmordsmän är överdriven. En mer realistisk siffra vore fem eller sex attentatsmän, säger han till Svenska Dagbladet.

– Vi är ju inte det primära målet för dessa attentatsmän, utan det är afghanska regeringen och myndigheter som står i fokus. Men vi har stoppat våra transporter under dagen för att inte råka vara på fel ställe vid fel tidpunkt, säger Magnus Forsberg till SvD.

Enligt Reuters assisterar Nato den afghanska säkerhetstjänsten i eldstriden.

Publicerad: