Unga arbetslösa väljer datorn

Foto: COLOURBOX

avJessica Balksjö

NYHETER

Ungdomsarbetslösheten växer samtidigt som allt fler unga fastnar i datorberoende.

– Självklart finns det ett samband. Verkligheten är okontrollerbar men datorn är kontrollerbar, säger Jan Löwdin, psykoterapeut på Stadsmissionen.

Den virtuella världen kan för många bli en räddning när det verkliga livet känns för jobbigt.

Den redan höga arbetslösheten och de långa bostadsköerna gör det ännu värre för de redan svaga.

– Samhällets utseende genererar redan taskiga självförtroenden. Många har en känsla av att inte duga. Då kan det vara lättare att stanna framför datorn, säger Jan Löwdin.

Stort problem

Mottagningen för unga män med olika typer av problem på Stockholms stadsmission är nedringd av oroliga föräldrar vars barn tillbringar för mycket tid framför datorn. När Jan Löwin var med i ett reportage i höstas hade han 300 mejl i sin inkorg dagen efter.

Problemet är stort i hela landet.

– Det handlar ofta om en social rädsla. Det här är killar som känt sig utanför på olika sätt tidigare. När man kommer upp i puberteten och ska ge sig ut och leta tjejer så känner man inte att man klarar av att vara ute på marknaden, säger Jan Löwdin.

Skamfyllt beroende

Problemet finns inte bara hos de yngre. Bland de som söker hjälp finns personer som närmar sig 30. De har isolerat sig i flera år och fastnat i en värld på internet som inte finns på riktigt. Ofta har de sociala kontaktnät, kompisar och ett sammanhang på olika forum.

Vissa är beroendet av spelandet i sig medan andra dras till de sociala nätverken på nätet. Beroendet är många gånger kopplat till skam där föräldrarna skyddar sitt barn genom att släta över problemet.

För någon som har förlorat flera år av sociala kontakter kan det bli ångestfyllt att ge sig ut på arbetsmarknaden och träffa nya människor.

Fördubblat spelberoende

Det finns i dag ingen statistik över hur många i Sverige som är datorberoende. Däremot räknar forskarna med att 2,2 procent av befolkningen har spelproblem där pengar är inblandade.

Bland män mellan 18 och 24 år har situationen förvärrats. I den gruppen är nästan var tionde person spelberoende.

– Antalet spelberoende har fördubblats på drygt tio år. Det är väldigt oroande, säger Marie Risbeck, projektledare för spelprevention på Statens folkhälsoinstitut.

Risken är dubbelt så stor att hamna i ett spelberoende om pengar för personer under 25 år som spelar mycket tv- och dataspel.