”Ny förmögenhetsskatt om rödgröna vinner”

De rödgröna vill införa en ny variant av den tidigare så omstridda förmögenhetsskatten, uppger SVT Rapport.
De rödgröna vill införa en ny variant av den tidigare så omstridda förmögenhetsskatten, uppger SVT Rapport.

Om de rödgröna vinner valet i höst återinförs en förmögenhetsskatt. Miljöpartiet, som tidigare varit mot en sådan skatt, har ändrat sig, enligt SVT:s Rapport.

Den nya uppgörelsen ska kallas "skatt på förmögna" och införs den 1 januari 2012, enligt Rapport. Det är inte klart exakt hur den ska vara utformad men tanken är att den ska dra in 4 miljarder kronor om året till statskassan.

Frågan har tidigare delat de rödgröna. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har varit för en sådan skatt, inte minst av ideologiska skäl.

MP var emot

Miljöpartiet har däremot deklarerat att man är emot en återinförd förmögenhetsskatt. Motiveringen har varit att rika personer lätt kunde smita undan skatten medan personer med små förmögenheter tvingades betala. Partiet har också sagt att en ny förmögenhetsskatt skulle få negativa konsekvenser för både jobb och företagande.

Den nya förmögenhetsskatten ska dock inte vara utformad enligt den tidigare modellen, enligt Miljöpartiet.

– Vi vill inte ha tillbaka den gamla förmögenhetsskatten som gick att komma runt för de riktigt rika. Den läckte som ett såll. Å andra sidan förhindrade den kapitalbildning främst bland småföretagare, säger Mikaela Valtersson, ekonomiskpolitisk talesperson för MP och ledamot i finansutskottet, till TT.

Hon kan dock inte säga hur den nya förmögenhetsskatten ska se ut. Frågan ska utredas under nästa år.

– Det handlar dock inte om en inkomstskatt. Det kan vara skatt på kapital eller konsumtion, säger Valtersson till TT.

Presenteras på måndag

Socialdemokraternas förslag från i höstas innebär en skatt på en procent på förmögenheter över 2,5 miljoner kronor för ensamstående och 5 miljoner för par. Det kommer dock i så fall att finnas en övre gräns så att ingen behöver betala mer än fem miljoner i förmögenhetsskatt. Vänsterpartiets förslag är att förmögenheter över 1,5 miljoner ska beskattas.

Överenskommelsen om en ny skatt ska presenteras på måndag i de tre partiernas gemensamma ekonomiska motion.

Den förmögenhetsskatt som tidigare fanns avskaffades 2007 av den borgerliga alliansen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN