Soldater i Wikileaks- film ber om förlåtelse

NYHETER

Den hemligstämplade filmen visar hur skrattande amerikanska soldater mejar ner irakier.

Filmklippet chockade en hel värld och nu träder två av soldaterna fram och ber det irakiska folket om förlåtelse.

Sajten Wikileaks har specialiserat sig på att offentliggöra hemliga dokument som läckts från myndigheter.

Tidigare i år gjorde sajten sitt största avslöjande: En hemlig filmsekvens visar hur amerikanska attackhelikoptrar skjuter ihjäl 12 personer, varav två journalister från nyhetsbyrån Reuters.

Ber om ursäkt

Filmen visar också hur en bil som kommit för att hämta de skadade beskjuts. I bilen sitter två små barn som skadas allvarligt.

Över sex miljoner människor har sett filmklippet på nätet och många har frågat sig vilka de amerikanska soldaterna är och hur de känner inför det som skett.

Men nu träder två av soldaterna fram. I ett öppet brev till de skadade barnens mamma, och till hela irakiska folket ber de om ursäkt för lidandet de orsakat.

– Vi erkänner vår roll i att dina nära och kära dödats och skadats. Men händelser som dessa är vardagsmat i det här kriget. Det är så här USA:s krig bedrivs i regionen, skriver soldaterna.

Räddade barnen

De två soldaterna satt inte i helikoptrarna utan tillhörde marktrupperna som helikoptrarna skickades för att skydda. Efter attacken syns en av dem bära de skadade barnen i säkerhet.

Brittiska Times har besökt Ahlam Abdelhussein Tuman, mamma till de två barnen som skadades och änka till en av de dödade männen. Hon säger att hon förlåter dem.

– Jag accepterar deras ursäkt eftersom de rädda mina barn. Hade det inte varit för dem hade mina två små barn kanske varit döda.

Hon vill dock att det amerikanska folket och resten av världen inser vad som händer i Irak och förstår det irakiska folkets lidande.

Borde trätt fram tidigare

En av soldaterna berättar för sajten World Socialist Web Site att han fick en chock när han plötsligt fick se sig själv på tv i Wikileaks-videon.

– Jag såg direkt att det var jag. Jag kan den där scenen utan och innan, den är inbränd i mitt huvud och jag genomlever det varje dag.

Men alla är inte lika förlåtande som Ahlam Abdelhussein Tuman. Familjerna till de två Reuters-reportrarna upprörs över att soldaterna inte träder fram förrän nu, säger en av männens pappa till Times.

– Vi önskar att de hade höjt sin röst tidigare, att de hade sagt sanningen innan den här filmen släpptes. Vi hade förlåtit dem men de höll tyst tills sanningen uppdagades och de kände skuld.