Nyheter

”Det här är förtal”

avRichard Aschberg, Josefin Sköld, Josefin Berglund

Kungens närmaste krets rasar – blir också uthängda i boken

anklagade Kung Carl XVI Gustaf och vännerna: Aje Philipson,

Det är inte bara hovet som rasar mot uppgifterna i ”Carl XVI – den motvillige monarken”.

Även vännerna i den innersta kretsen anklagas för kvinnoaffärer, umgänge med strippor och svartklubbsbesök.

– Det här är grovt förtal. Vi är förkrossade, och kungen själv är naturligtvis väldigt ledsen, säger vännen Anders Lettström, 62.

Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG
här låg klubben I källaren i den här lokalen på Kungsholmen i Stockholm låg förut strippklubben Club Power. I dag finns det en annan restaurang där.

De tillhör den innersta kretsen: Anders Lettström, Anders ”Aje” Philipson och Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt. Kungens närmaste vänner.

De har funnits vid hans sida i många år.

Så också vid de påstådda besöken på strippklubb i Bratislava, de ska ha ordnat blöta fester i mörka lokaler med ”kaffeflickor” och ordnat underhållning av unga, inhyrda tjejer på skoterresor i Åre.

”Betalade strippor”

I boken påstås bland annat ”Aje” Philipson vara den som betalade för stripporna som hyrdes in till måndagsbesöken på Club Power i Stockholm.

Vännerna rasar nu mot anklagelserna i boken som diskuteras i så gott som samtliga svenska medier. Anders Lettström kallar anklagelserna ”totalt befängda”.

– Det ligger ingen sanning över huvud taget i de där uppgifterna. Det är rent förtal, säger han när Aftonbladet når honom mitt under familjesemestern i Italien.

Förnekar bestämt

Han förnekar bestämt att han varit en av stamgästerna på strippklubben Club Power på Kungsholmen, och att han var en av dem som tillsammans med kungen gick på strippklubb i Bratislava.

– Jag har aldrig varit på den där klubben och inte heller i Bratislava, så enkelt är det. De här anklagelserna känns naturligtvis fruktansvärt obehagliga.

Även ”Noppe” Lewenhaupt förnekar uppgifterna om svartklubbsbesök när Aftonbladet konfronterar honom sent på tisdagskvällen.

Ditt namn nämns på flera ställen i boken, känner du till svartklubben Club Power på Kungsholmen?

– Nej.

Känner du till strippklubben Carat Club i Bratislava?

– Nej. Jag känner inte till några av de här klubbarna.

”Inte sant”

I boken anklagas kungen för att ha haft en kärleksaffär med en känd artist, vad säger du om det?

– Hahaha. Nej du, det är verkligen inte sant.

”Noppe” Lewenhaupt har ännu inte bestämt sig för om han ska vidta några rättsliga åtgärder. Anders Lettström överväger att göra det:

– Det här måste redas ut och granskas av jurister som kan tryckfrihetsförordningen.

Du har känt kungen i många år, hur hanterar han situationen?

– Han är ju van vid grova påhopp och förtal, så han tar det nog med jämnmod. Men det är klart att han blir väldigt ledsen.