Här är din nya regering

Fredrik Reinfeldt presenterade i dag den nya regeringen.

Den utökas med två statsråd och innehåller flera nya namn.

Största skrällen: Peter Norman (M), vd för Sjunde AP-fonden, blir finansmarknadsminister.

– Han är nybliven medlem i Moderaterna, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt läste i dag upp regeringsförklaringen vid riksdagens öppnande.

Han avslutade talet med att presentera ett antal nya statsråd:

Ulf Kristersson (M) blir ny socialförsäkringsminister. Kristersson, 36 år gammal, har varit socialborgarråd i Stockholm stad sedan 2006 och har i år även varit Moderaternas talesperson i social- och familjepolitik.

Erik Ullenhag (Fp). Ny integrationsminister. Ullenhag, 38 år gammal, kommer från jobbet som partisekreterare i Folkpartiet. Han var också ledamot i riksdagen under den senaste mandatperioden.

Peter Norman (M). Norman, 52, är vd för Sjunde AP-fonden och har dessutom varit direktör för Riksbanken. Han blir nu finansmarknadsminister under Anders Borg på finansdepartementet. Kan vara den största överraskningen i den nya regeringen.

Anna-Karin Hatt (C). Får den nya ministerposten som IT- och regionsminister. 38 år gammal och tidigare statssekreterare för Centerpartiets samordningskansli i Statsrådsberedningen. Också ett oväntat namn.

Stefan Attefall (Kd) ska ansvara för bostads- och byggnadspolitik som civil- och bostadsminister. Han är 50 år gammal och har varit ledamot i riksdagen och ordförande i finansutskottet.

Hillevi Engström (M) blir ny arbetsmarknadsminister. Hon är 47 år gammal och har varit ledamot i riksdagen.

Catharina Elmsäter-Svärd (M) blir infrastrukturminister. Hon är 45 år gammal och har varit riksdagsledamot under 12 års tid, men kommer senast från posten som finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Norman största skrällen

Den kanske största överraskningen i den nya regeringen är Peter Norman. Valet av Norman, som inte arbetat inom politiken tidigare, motiverade Reinfeldt så här:

– Peter Norman är en person med djup försäkning och kunskap om finansmarknaden. Vi ser fortsatt effekterna av en mycket tung finanskris. Det är min fasta uppfattning att Norman klarar detta i sin nya roll, sade Reinfeldt, och fortsatte:

– Han är nybliven medlem i Moderaterna.

Nya titlar

Några gamla statsråd får nya uppgifter. Bland dem finns Jan Björklund (Fp) som blir ny vice statsminister efter Maud Olofsson. Nyamko Sabuni (Fp) som tidigare var integrationsminister blir nu jämställdhetsminister.

Dessutom byter jordbruksdepartementet namn till lantbruksdepartementet och Eskil Erlandson (C) blir landsbygdsminister.

Den nya regeringen utökas med två poster, som bägge tillfaller Moderaterna. Övriga partier får behålla antalet ministerposter från förra mandatperioden. Sammantaget betyder detta ändå att Moderaterna får större makt.

Tunga ministrarna kvar

De tunga namnen i Reinfeldts gamla regering, finansminister Anders Borg (M), utrikesminister Carl Bildt (M) och justitieminister Beatrice Ask (M) blir alla kvar i den nya.

Känt sedan tidigare var att Ulf Kristersson tar över Cristina Husmark Pehrssons jobb som socialförsäkringsminister.

Hon petas helt från regeringen eftersom hon inte klarade av att försvara förändringarna i sjukförsäkringssystemet i debatter mot Socialdemokraterna, enligt källor till Aftonbladet. Hon uppges vara besviken över Reinfeldts besked, som kom förra veckan.

– Cristina Husmark Pehrssons sade efter förra valet att hon inte vill vara statsråd inte så många år. Hon har utfört en av regeringens viktigaste reformer på ett utmärkt sätt. Men jag måste fråga mig hur regeringen ska fungera under de år som kommer, sade Reinfeldt efter regeringsförklaringen.

De gamla statsråden Mats Odell (Kd), Åsa Torstensson (C) och Tobias Krantz (Fp) får inte heller plats i den nya regeringen.

Publisert: