Märkliga kuppen mot SL – gör reklam för gratis kollektivtrafik

avNicole Gustafsson

NYHETER

”Till att börja med vill vi be om ursäkt för de senaste åren”. Så börjar flygbladet som säger sig komma från SL.

I brevet lovas fria resor under 2019 och borttagna biljettkontroller – men brevet kommer inte från SL.

– Vi ser allvarligt om någon säger sig vara från oss och dessutom ger felaktiga uppgifter, säger Aleksander Krajisnik, presskommunikatör SL.

Under fredagen delades ett mystiskt flygblad ut till flera personer i Stockholm. Carl Berg som bor på Södermalm blev rätt paff när han såg vad som kommit genom brevinkastet.

– När jag läste texten så var det en beskrivning av ett drömsamhälle, säger Carl till Aftonbladet.

Flygbladet har SL:s logga tryckt på sig och lovar en hel del reformer när det gäller huvudstadens trafik. Det handlar om fria resor från den 1 september 2019, inga biljettkontroller och minskad reklam. I brevet står det även:

”Biljettpriserna har höjts oavsett situation och följts upp med hårdare tag för den som inte har råd. Vi har haft så hårda handskar att det blivit svårt att känna efter vad som funkar. Med det här brevet vill vi meddela att den tiden är förbi...”

”Fint att det ska vara gratis lokaltrafik”

Vem som ligger bakom flygbladet är i nuläget oklart. Carl tror att den eller de som gjort det gör det för att skapa en debatt.

– Jag tycker det låter fint att det ska vara gratis lokaltrafik och att det ska skattefinansernas istället för att finansierats av resenärerna, säger Carl och tillägger:

– SL får gärna ta åt sig och implantera en del av det som står, men sen finns det givetvis en ekonomisk verklighet också.

Foto: Privat
Carl fick flygbladet i posten: ”Jag tror att de försöker väcka en debatt”

”Billigast i hela Sverige”

På SL:s kundtjänst har man under fredagen fått flera samtal rörande det mystiska flygbladet.

– Vi ser allvarligt på det här. Att man utger sig för vara från en myndighet och göra ett utskicka därifrån är ett problem, säger Aleksander Krajisnik, presskommunikatör SL.

SL kommer nu titta närmre på flygbladen som delats ut och vill i nuläget inte spekulera i vilket motiv som kan ligga bakom dem. Men de tar avstånd från innehållet.

– SL förhåller sig till de priser som politikerna beslutar om, men som privatperson och resenär tycker priset är rimligt i förhållandet till utbudet, säger Aleksander Krajisnik, presskommunikatör SL.

ARTIKELN HANDLAR OM