Ny avhandling: Vi är alldeles för renliga

Det är helt ok att vara lite lortgris – för miljöns skull

SLUTA SLÖSA Enligt den nya avhandlingen spenderar vi onödigt mycket tid och vatten på att hålla opss rena.
SLUTA SLÖSA Enligt den nya avhandlingen spenderar vi onödigt mycket tid och vatten på att hålla opss rena.

Bli en lortgris.

Du behöver inte duscha länge varje dag eller tvätta kläderna så ofta.

– Hade vi haft koll på hur mycket vatten och energi det går åt skulle vi tänka efter några varv, säger Tullia Jack som skrivit en avhandling om renlighetsideal.

Genom bland annat djupintervjuer och fokusgrupper om tvätt- och renlighetsvanor och vatten- och energiförbrukning över tid har Tullia Jack kommit fram till att vi spenderar onödigt mycket tid och vatten på att hålla oss rena.

Och det är i vardagen vi slösar, utan att tänka på det.

– Hade vi haft koll på hur mycket vatten och energi det går åt att köra en tvätt tror jag att vi skulle tänka efter några varv och i stället tvättat mer sällan eller vädra kläder i större utsträckning, säger Tullia Jack, som disputerat på en avhandling om renlighetsideal och energikonsumtion vid Lunds universitet, i en intervju på universitetets hemsida.

Nu föreslår hon att vi ska skaffa taxameter till tvättmaskiner, duschar och andra energislukande apparater som ska visa hur mycket energi som används. Hon siar om att det kommer att bli socialt sanktionerat att tvätta sällan och inte ha alltför rent överallt.

– Och det kommer att anses ok att köra runt i en småskitig bil. Den fungerar ju precis lika bra att köra i, säger hon i intervjun.

Aftonbladet har förgäves sökt Tullia Jack.

Publisert:

LÄS VIDARE