Upp till bevis för Rumänien i EU

Av:  TT Bukarest, TT:s korrespondent

Rumäniens EU-minister George Ciamba får ta emot många kritiska frågor inför landets ordförandeskap i EU.
Rumäniens EU-minister George Ciamba får ta emot många kritiska frågor inför landets ordförandeskap i EU.
Slaskande nysnö omger det rumänska utrikesdepartementets högkvarter i huvudstaden Bukarest.
Slaskande nysnö omger det rumänska utrikesdepartementets högkvarter i huvudstaden Bukarest.
Gratiela Gavrilescu (mitten) är vice premiärminister och miljöminister i Rumänien.
Gratiela Gavrilescu (mitten) är vice premiärminister och miljöminister i Rumänien.

Tvivel och kritik omgärdar redan Rumäniens nyss inledda ordförandeskap i EU.

Regeringen ansätts ihärdigt av frågor om korruption och politiska strider – men slår lika ihärdigt ifrån sig.

– Helt normalt, tycker landets vice premiärminister.

I Bukarest hänger nysnön tung på träd och byggnader när EU-kommissionen kommer på besök för högtidlig invigning av vårens ordförandeland.

Tolv år efter EU-inträdet håller Rumänien för första gången i ministerrådets ordförandeklubba. EU-minister George Ciamba pratar vackert om enighet och lojalitet.

– För Rumänien är ordförandeskapet en stor möjlighet, säger Ciamba och utlovar arbete i samförstånd inför en stor grupp inforslade EU-korrespondenter från Bryssel.

Går bakåt?

De raka svaren blir dock få när Ciamba och övriga ministrar ansätts hårt med frågor om korruption och interna politiska strider.

Inte minst i EU-parlamentet finns många som vill dra igång en formell process mot Rumänien, på samma sätt som redan gjorts mot Polen och Ungern.

"Aldrig förr har det varit sådan internationell uppmärksamhet på den grasserande korruptionen inom den rumänska eliten och regeringens försök att ta steg bakåt i kampen mot korruptionen", säger exempelvis tyska Ska Keller, gruppledare för De gröna i EU-parlamentet i ett uttalande.

"Inget onaturligt"

Utrikesminister Teodor Melescanu tycker dock inte att landet går bakåt.

– Rumänien har gjort framsteg mot korruptionen. Visst har det funnits problem, men vår prioritet är att ha ett land där rättsstatssystemet respekteras och folks rättigheter och friheter är garanterade, hävdar Melescanu.

Det flitiga grälandet mellan den socialdemokratiska regeringen och den konservative presidenten ser han inte som något problem.

– Det är som i alla andra länder, bara lite mer komplicerat. Jag ser inget onaturligt i det. Tvärtom är det ett bevis på ett väldigt aktivt politiskt liv, anser 77-årige veteranen Melescanu.

Vice premiärminister Gratiela Gavrilescu håller med.

– Att någon är på ena eller andra sidan är helt normalt. Det viktigaste är att alla är överens om att göra ordförandeskapet till en framgång, säger Gavrilescu.

Viktig roll

För regeringen och hela statsapparaten blir vårens ordförandeskap ett sorts mognadstest. Att vara ordförandeland i EU är visserligen inte alls lika avgörande som tidigare. Rollen är ändå viktig när det gäller att leda sammanträden och styra vilka ämnen och framlagda EU-förslag som man vill prioritera.

Fast i det fallet har Rumänien valt en tämligen försiktig hållning redan på förhand.

– Vi är inte den som bestämmer i EU. Vi försöker hitta samförstånd, fastslår utrikesminister Melescanu i Bukarest.

Publisert: